ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Az utóbbi hónapokban többször is szóba hoztam a nemzetközi hulladékbizniszt, melynek következtében nálunk is önálló üzletággá nőtte ki magát a hulladékok, köztük a veszélyes hulladékok befogadása, tárolása, részbeni feldolgozása, továbbadása és forgalmazása.
A fejletlen és kiszolgáltatott országok sorsa, hogy környezetüket szennyező anyagokkal terheli a gátlástalan üzleti szféra. Mindez azonban nem terelheti el a figyelmet a még súlyosabb itthoni gondunkról, a kommunális, háztartási hulladék kezeléséről, mert ha nem történik semmi, akkor saját szemetünkbe fulladhatunk, miközben magasztos környezetvédelmi elveket hirdetünk, s az elméleti tanulmányokból lassan Dunát lehetne rekeszteni. A hulladékkezelés jelenlegi gyakorlata az önkormányzatok egyik legnagyobb problémája, mert akkora az elmaradás. A kommunális hulladék szelektív gyűjtése, elhelyezése, ártalmatlanítása, feldolgozása országosan megoldatlan. A gyökeres változtatáshoz a jogszabályi háttér éppúgy hiányzik, mint a valóban ösztönző anyagi viszonyok vagy a felelősségi körök tisztázása az ellenőrzéssel adós hatóságok, az önkormányzatok és a rosszul privatizált hulladékgyűjtő, -feldolgozó iparág új tulajdonosai között. (Az SZDSZ soraiban élénk szóváltás zajlik a Juhász Pál mellé ülő Dénes János és az SZDSZ-es képviselők között. Dénes János rövid idő múlva föláll és kimegy az ülésteremből.)
A tények nyomasztóak. Másfél év múlva valószínűleg megtelnek a régimódi szemétlerakó helyek. Az ország egyetlen kommunális hulladékégetőjét, a fővárosit korszerűsíteni kellene, ám a 7,5 milliárd forint meghaladja az önkormányzat teherbíró képességét, ha következetesen eleget akar tenni a tavaly júliusban életbe léptetett, európai viszonylatban is egyébként példamutatóan szigorú légszennyezési, levegőtisztasági normáknak. Így hát marad az a nem biztató helyzet, hogy Budapest környékén leraknak évi 2,5 millió m3 szemetet a mai 2 millió m3-es égetési kapacitás mellett, ami azonban csak két, azaz kettő évig megoldás, mert akkor betelnek a kijelölt befogadóhelyek. Míg a szomszédos Ausztriában október 1-jétől bevezették a szelektív gyűjtést – hétfelé kell választani a háztartási hulladékot, s ettől azt várják, hogy nyolc-tíz éven belül a háztartási szemét 80%-át újrahasznosítják –, nálunk erre ma gondolni sem merünk.
Az üzletágat ugyan privatizálták, ám a szemét maradt. Mindenki kereskedni akar, a kis haszon már nem vonzó, csak a gyors meggazdagodás az igazi siker. Nem lett jobb a kezdetleges szelektív begyűjtés, ezért újrahasznosítható hulladékhegyek állnak a látványukkal is lesújtó szeméttelepeken országszerte. A begyűjtésre kellőképp felkészült vállalkozókat az önkormányzatok nem képesek megfizetni. Hiányzik a második lépcső is, a nagykereskedők jól kiépült hálózata, és a harmadik lépcső is, a tőkeerős feldolgozó, akinek korszerű üzeme van, és azért az gyorsan fel is futtatható, mert az állam adókönnyítésekkel és más támogatásokkal is ösztönzi.
Ezért kérdezem, tisztelt államtitkár asszony: mikor térünk át a nyugat-európai rendszerre, ahol a lakossági hulladék kezelése az önkormányzatok és a vállalkozások közötti megállapodás dolga, olyan szabályozással – jogi, közgazdasági és más szabályozással –, amely szakmailag ösztönzi ezt a tevékenységet. Az úgynevezett hulladéktörvény megalkotásáig milyen átmeneti szabályozást tart szükségesnek a legégetőbb kérdések tényszerű megoldásáért?
Várom szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir