POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Varga Zoltán Képviselő Úr! Előrevetem, hogy az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnak szándékában áll a Pannonglas Ipari Rt. reorganizációjának elősegítése, ezért vette bele annak idején a 12 vállalat sorába ezt az egységet is.
A 92 nyarán beindult felszámolás akadályozta meg azt, hogy egyedi intézkedéseket lehessen meghozni az állammal szembeni terhek kezelésére, illetve a bankhitelek rendezésére. Folyik a felszámolás, a Reorg Rt. irányítja.
Az orosházi és a sajószentpéteri gyárakat többször próbálta a felszámoló értékesíteni, először volt külföldi befektető is, a második menetben visszaléptek a külföldiek. A felajánlott vételárak nem voltak megfelelők a felszámoló számára, teljesen érthető módon, hisz néhány százmillió forintos ajánlatok voltak az általában 8-10-szeres vagyonértékre.
A felszámolónak 94. június 30-áig van esélye folytatni a munkát, ha nem járna sikerrel, a hitelezők közötti vagyonfelosztásra kerülne sor. A felszámoló az új rendelkezések szerint kérte a felszámolás meghosszabbítását egy évvel, és erre ígéretet kapott.
Adóskonszolidációra csak önálló vállalatok léphetnek, így a részvénytársaság keretében az orosházi üveggyár nem önálló, jogilag nem vonható ki a felszámolás alól, tehát a felszámolás lezárulása, egy decentralizáció után kerülhet sor a hitelező bank esetében a minősített követelések adóskonszolidációs rendszerű rendezésére. Tehát a felszámolónak önálló, piacképes szervezetként kell az orosházi gyárat megvalósítania.
A részvételre a vállalat helyzetére vonatkozó néhány adat valóban biztató, a 93-as árbevétele már 4,1 milliárd forint volt, 100 milliós nyereség mellett, ami mindenképpen kedvező. Termelőeszközei a 80-as évek beruházásai ellenére korszerűsítést kívánnak, tehát egyetértek azzal, hogy működőtőkére szükség van, ez a nyereség pillanatnyilag azt nem biztosítja.
Új fejlemény a gyár értékesítési vonatkozásában a felszámoló szerint nincs, tehát a második meghirdetés után nem jelentkeztek újabb vevők. Piaca stabilizálódni látszik, azonban az elmúlt évben nemcsak öblösüvegben, hanem hengerelt síküvegben is volt gond a kapacitások keresletkielégítésbe való bevonásával.
Csak emlékeztetni szeretnék, hogy az év végén közel 50 millió palack pezsgő hagyta el az országot, zömében importgöngyölegben, a magyar üveggyárak nem tudták kielégíteni ezt a keresletet, meglehetősen érdekes helyzet a vállalati menedzsment, a felszámoló működését illetően.
Mindezek függvényében az ipari tárca valóban fontosnak tartja ennek a szakmakultúrának a megmentését, és pillanatnyilag reméli azt, hogy a vállalati vezetés és a felszámoló a rövid távú adósságkezelés problémái mellett tudja kezelni a hosszú távúakat is, és mondjuk egy 30 vagy 40 milliós palackgyártással az önfinanszírozás feltételein is tud javítani. (Taps.)
(14.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir