SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Ön azzal kezdte, én is tudom, hogy azok a 91–92. évi rendeletek bizonyos feszültségeket hordoztak magukban. Én azzal folytatom, hogy ön is tudja, hogy ezek a rendelkezések igen jelentősen bővítették az ellátások körét. Az éremnek ez is egy nagyon lényeges eleme, hiszen korábban a gépkocsival rendelkező mozgáskárosodottak kaptak közlekedési támogatást, az új rendszerben pedig nem függvénye például az egyik támogatási formának, hogy az illető rendelkezik-e gépkocsival vagy nem. Azt hiszem, e Házban mindnyájan egyetértünk abban, hogy aki mozgáskorlátozott, és nem áll módjában gépkocsit tartani vagy vezetni, még ugyanúgy rászorul, sőt – tegyük hozzá – úgyabbul rászorul a társadalom olyan irányú segítségére, hogy egy taxiszámlához, vagy egy bérlethez, vagy egyébhez hozzájusson. Ez is benne volt azokban a rendeletekben, azt hiszem, a becsületnek annyival tartozom, hogy innen indítok.
Valóban onnan folytathatom, hogy 92-ben, amikor ez az egész akció elindult, az első visszajelzések pozitívak voltak, és az a bizonyos visszaélés, amit ön említett, nem jelent meg.
93 folyamán azonban, amikor egy összegszerű emelés is bekövetkezett, észlelni lehetett azt, hogy különösen a 12000 forintos támogatást igénybe vevők körében meglepően magas volt a visszaélések aránya. A MEOSZ-szal egyetértésben, párhuzamosan is, meg együtt is, célvizsgálatot végeztünk, szeptember folyamán ennek eredményeiről a sajtó nyilvánossága előtt beszámoltunk, de ezekkel az indirekt eszközökkel nem volt megállítható az a fokozott kiáramlás, amely ezt a támogatási formát szociális segélyként is kezelte.
Egyetértek azonban képviselő úr kérdésének további részeivel; nevezetesen azzal, hogy igenis az odaítélés pontossága irányába kell ebből a csapdahelyzetből kitörni. A tavalyi nagymértékű deficit a Pénzügyminisztérium oldaláról is a rendszer karbantartását szorgalmazta, és ezt az államháztartás egészét figyelembe véve nem lehet kifogásolni vagy antiszociális jellegűnek tartani.
A minisztérium – és ebben már rögtön célzok az ön legutolsó kérdésére is – valójában az odaítélés szigorítása irányában kereste a megoldást. Akkor azonban nem találtunk egy olyan konszenzusos rendszert, amely a hatékony ellenőrzést biztosítani látszott volna. Azóta két változást kell mondanom: egy rosszat meg egy jót. Egy rosszat: ahhoz, hogy a költségvetés üzemképesen felálljon, egy szigorító rendelkezés, kormányrendelet jelent meg, amely a figyelmet a munkába járó mozgáskorlátozottra irányította. Itt nem lépett vissza; az idősebbek és fiatalabbak körében visszalépett.
Valóban mind a MEOSZ-t, mind minket is – nem azt mondom, hogy váratlanul ért, mert azért ez előre látható volt – az utána kapott reakció szembesített azokkal az élethelyzetekkel, ahol egyértelműen kiderül, hogy ártatlan emberek itták meg a levét azoknak a visszaéléseknek, amelyeknek nem lett volna szabad bekövetkezniük. Ez a rossz.
A jó az, hogy az Országgyűlés a költségvetés végszavazásánál végül is egy 500 milliós többletet adott erre a rovatra. Ez lehetőséget adott arra, hogy újratárgyaljuk annak a rendeletnek a tartalmát, amely az előbb említett megszorításokat hozta. Ezek a tárgyalások folynak, azonban a részletekről most még nem áll módomban tájékoztatni az Országgyűlést, mert képlékeny. Ugyanakkor azt a reményemet tudom kifejezni – és ez megalapozott remény –, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületével, tehát a MEOSZ-szal és a társegyesületekkel konszenzusban fogjuk tudni módosítani azt a kormányrendeletet, amely az előbb említett megszorításokat hozta.
Az időm lejárt, és azt hiszem, hogy minden lényeges kérdésre megfeleltem. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir