SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A kérdésre adandó válaszom előtt elsősorban arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy a költségvetés számára katasztrofális hatású alacsony fix kamatozású hitelezés helyett kényszerű és átmeneti megoldásként az akkori kormány a változó és piaci szintű kamatozású hitelek törlesztési támogatását rendelte el 1989-ben. E rendszer a kialakításkori követelményeknek eleget tett, de szociális tartalma igen alacsony volt. Főként az általános, 30%-os törlesztési támogatás egyáltalán nincs tekintettel az adós szociális helyzetére, így nagy arányban nem a rászorultakat támogatta.
Az első évben a költségvetést terhelő támogatás összege aránylag csekély volt. Ami változatlan feltételek mellett, az építések számának csökkenése és a kamat mérséklődése ellenére 1993. évben már eléri a 17 milliárdot. 1994-ben 17,8 milliárdos az előirányzat, és a bevezetését követő 7., 8. évben fog tetőzni. Az akkorra már mérséklődő támogatási arányok kiegyenlítik az utóbb nyújtottak támogatási terhét.
A Kormány 136/1993. számú rendelete lehetővé teszi a halasztott kamatfizetés-hitelezési rendszer kialakítását, és ehhez megteremtette a kölcsönök állami kamattámogatását, mely a törlesztési támogatás helyébe lépett.
A lakásépítés mennyiségének erőteljes visszaesése az állami eszközöknek az új építésekre való koncentrálását tette indokolttá, nemcsak a lakáskonjunktúra miatt, hanem politikai okokból is.
A hatásvizsgálat tekintetében elmondhatom, hogy a változás hatását vizsgáltuk, és egyértelmű, hogy a már megszüntetett törlesztési támogatás költségvetési kiadást gerjesztő hatása kisebb lesz az elkövetkezendő években, és az e jogcímen teljesített kiadások csökkenő tendenciája előbb teszi lehetővé a szociális helyzetük alapján rászorultak támogatásának hathatós növekedését.
E módszerek a jelenlegi jövedelmi viszonyok mellett a törlesztés havi összegének növekedéséből eredő nagy kockázat ellenére is lehetővé teszik, hogy az átlagos jövedelmű család jelentősen nagyobb hitelhez jusson, mely a lakásépítés, -vásárlás volumenének növekedését fogja eredményezni. Egymást felváltó rendszerekről van valójában szó, mely célzottabb támogatást tesz lehetővé.
Emellett a közműtársulatok közcélú létesítményeinek megvalósításához nyújtott hitelek kamattámogatása továbbra is változatlanul megmarad. A lakosságnak támogatásra szoruló részéről az önkormányzatok rendelkeznek információval. Így a helyi szabályaiknak megfelelően módjuk van arra, hogy e rétegeknek a különböző építési munkák, így a közművesítés költségeinek megfizetéséhez is segítséget nyújtsanak. Az állami költségvetés különböző lakáscélokra az önkormányzatok normatív állami hozzájárulásaként ebben az esztendőben 11 milliárd forintot irányoz elő a saját pénzeszközei kiegészítésére, amelyből hatékonyabb támogatásban részesíthetik a valóban leginkább rászorultakat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir