TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A hulladékgazdálkodás körének gyökeres megoldását valóban – ahogy ön fogalmazott – a jogszabályi háttér és a gazdasági érdekeltség megteremtése hozhatja csak meg. A Parlamenthez benyújtott új környezetvédelmi törvénytervezetünk meghatározza azt a felelősségi kört, amely szerint a hulladék azé, aki termelte, illetőleg akinél képződik. Eszerint a hulladék termelője köteles gondoskodni szakszerű, környezetbarát ártalmatlanításáról és az újrahasznosításáról.
Jelenleg a minisztériumban azon dolgozunk, hogy a környezetvédelmi törvény elfogadása után a hulladékos szakterület speciális szabályaira jogszabályi előírásokat határozzunk meg. Munkaanyagként már elkészült az átfogó hulladékszabályozást előíró kormányrendelet-tervezet, amely jelenleg még csak belső vitaanyag.
Ezzel a jogszabállyal kívánjuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok saját rendelettel meghatározhassák azokat a feladatokat, amelyek területükön a hulladékgazdálkodás szempontjából kívánatosak, és ehhez megteremthessék a pénzügyi feltételeket is.
Előrehaladott állapotban, tárcaközi egyeztetésen van a hulladéklerakók és -égetők létesítését és működését előíró műszakiszabályozás-tervezetünk, amelyet miniszteri rendeletként kívánunk megjelentetni.
Ugyanakkor dolgozunk a hulladékkezelés területén működő vállalkozók működési engedélyének feltételrendszerén, és ezek a jogszabályok – úgy gondolom – együttesen biztosíthatják és biztosítani fogják, ugyancsak osztrák minta alapján, ahogy erről ön is szólt, azt, hogy a szabályozás következtében erősödjön a hulladékkezelésben kívánatos regionális szemlélet, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékhasznosítás is.
Tisztelt Ház! A minisztérium szűkös pénzügyi lehetőségei ellenére is, a központi környezetvédelmi alapból ezeket a megoldásokat támogatni kívánja és támogatni fogja. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir