SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Tájékoztatásul: volt már olyan időpont, amikor később szóltam hozzá, 23 óra nem tudom hány perckor, úgyhogy még van idő. (Közbeszólás.) Az már korábban volt.
Azért gondoltam, hogy mégis hozzászólok – bár nagyon kevesen vagyunk, és nem is nagy a figyelem a szakma részéről sem már –, mert el kell mondani, amit Kőszeg Ferenc is mondott, van megoldás az általa felvetett problémára, annak a problémának a megoldására, ami nemcsak az Ó utcában, hanem a városban, az országban egy sor ház leromlásához vezetett vagy vezet.
Beadtam egy módosító javaslatot, amelyre szeretném egypárunk figyelmét felhívni azért, mert úgy hiszem, egy olyan konstrukciót tartalmaz, amely – nem a költségvetés nagy terhe mellett – adhatna lehetőséget arra, hogy ezek a házak ne romoljanak tovább. Ahol megvan az akarat, adja meg a lehetőséget a törvény arra, hogy nagyobb aktivitással rövid időn belül ezek a házak felújításra kerüljenek.
Az önkormányzati törvénynél és a vagyonátadásnál úgy fogalmazódott meg, s kezdeti javaslatom abból indult ki, hogy az állam adósa ezeknek a házaknak – most mindegy, hogy milyen tulajdonban voltak vagy vannak –: 180 milliárd forintra taksálják a szakértők az elmaradt felújításokat. Ezekért az elmaradt felújításokért az állam volt felelős, az állam adósa ezeknek a házaknak.
Akkor, 1990-ben azt javasoltuk, hogy a költségvetés évről évre adja vissza ezt az adósságát, mert az adósnak meg kell fizetnie, amivel tartozik.
Közben visszaléptem ebben a dologban, tudom, hogy ilyen nagyléptékű javaslatra nincs mód.
Egy hiteltörlesztési támogatásra tettem a módosításomban javaslatot – ezt sem először, a korábbi törvényjavaslatnál is megtettem már.
Azt hiszem, hogy egy hiteltörlesztési támogatással egy bizonyos időn belül – öt évet javasoltam –, öt éven belüli felújítások támogatásával mód van arra, hogy ezeknek a házaknak a romlását megakadályozzuk; mód van arra, hogy azok, akik most bele vannak kényszerítve – azért, mert nincs igazi lakáskoncepció – kénytelenek a bérlakást magántulajdonba venni, így úgy hiszik, hogy a lakbér emelkedésétől meg tudják magukat óvni. Kénytelenek olyan terhet venni magukra, amelyet igazából a pénztárcájuk nem engedne meg, de azt hiszik, hogy így biztosabb helyzetben lesznek: ezzel szemben bizonytalan helyzetbe kerülnek, mert a közös költségek, a házfenntartás olyan terhet ró rájuk, ami magasabb, mint a mai lakbér, ugyanakkor nem lesz és nincs pénzük arra, hogy valóban felújítsák ezeket a házakat.
Én azt kérném – látok még figyelő szemeket és hallgató füleket –, gondolják végig, fontolják meg ennek a javaslatnak a komolyan vételét – a Kormány részéről talán mód van még csiszolgatni valamit –, mert azt hiszem, hogy ezeknek a házaknak a megóvása nemcsak a benne lakók érdeke, hanem az egész – úgymond – nemzetnek.
A földtörvény, a föld megóvása kapcsán nagyon szép és zengzetes szavak hangzottak el a földdel kapcsolatban.
Úgy gondolom, hogy azok a házak, amelyek a városokban felépültek, azok nemcsak lakásul szolgálnak és nemcsak a nemzeti vagyon részei, hanem a nemzeti kultúra részei is, s ha hagyjuk elpusztulni, akkor a nemzeti kultúra, a nemzeti vagyon egy részét hagyjuk elpusztulni, és én sajnos, nem láttam és nem látom ennek a kérdésnek a megoldását, s sajnos, nem látom az affinitást, hogy ez a probléma megoldódjon. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir