JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényalkotói munka kiemelkedő szakaszához érkeztünk az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló törvény megalkotásával.
A tisztelt képviselőtársak igen sok, a kérdés jelentőségéhez mért felelősségtől áthatott módosító indítvánnyal járultak hozzá a Kormány által előterjesztett törvényjavaslat teljesebbé tételéhez.
(18.40)
Az ezekben megfogalmazott törekvések, jogos igények, és a törvényjavaslattal szemben támasztott alkotmányossági követelmények szem előtt tartásával a kormányzat gondosan mérlegelt minden egyes módosító javaslatot.
A Kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely az említett keretek közé illeszthető, legyen az akár technikai jellegű, akár a javaslatot gazdagító érdemi változtatás. Ezek körében igen fontos annak a körülménynek az ellenőrzése, hogy a vizsgált személy betöltött-e olyan politikai vagy állami tisztséget, amelyben döntéseihez a volt Belügyminisztérium III/III-as csoportfőnökség feladatkörébe tartozó adatokról kapott tájékoztatást.
Ez a módosítás reális igényként fogalmazza meg, hogy emberek sorsát megfellebbezhetetlenül eldöntő, korábban magas szintű vezetőknek is szembe kell nézniük múltjukkal.
Jogos követelmény az is, hogy a volt nyilaskeresztes pártban viselt tagságot szintén vizsgálni kell.
Lényegi változást eredményeznek azok a módosító indítványok, amelyek egyrészt a tulajdonformától függetlenül, másrészt átlagosan 30000 példányszámot meghaladó napi- és hetilapok szerkesztői, illetőleg magasabb beosztású dolgozói tekintetében is megkövetelik az ellenőrzést.
A törvénnyel való mindennemű manipulációt zárják ki azok a javaslatok, melyek a szubjektív mérlegelés lehetőségével szemben magában a törvényben kívánják rögzíteni az ellenőrzés sorrendjét.
A kormányzat ezeket messzemenően támogatja csakúgy, mint az ellenőrzést végző bizottság létrehozására, működésére vonatkozó javaslatok közül azokat, amelyek az eljárás objektivitását, szakszerűségét garantálják.
Ezért elfogadásra javasolom azokat a módosító indítványokat, amelyek arról szólnak, hogy az ellenőrzést végző bizottságokat az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökének egyetértésével jelölt bírákból hozza létre. E körbe tartoznak azok a javaslatok, amelyek egyrészt a bizottságok tagjainak jogállását határozzák meg, másrészt jelentős érdemi módosítást is jelentenek.
Nemcsak azokat a bírákat zárják ki a bizottsági tagságból, akik az 1. § szerinti elmarasztalható tevékenységet végezték, hanem azokat is, akik olyan koncepciós bírósági ítélet meghozatalában vettek részt, amelyeket a rendszerváltozás óta hozott törvényeinkkel semmissé nyilvánítottunk.
A kormányzat a legteljesebb mértékben egyetért azzal az értékeléssel, hogy az ilyen ítélet meghozatalában esetleg közreműködő bíró alkalmatlan a bizottsági tagságra.
Tisztelt képviselőtársaim! Mérlegelve az Országgyűlés megbízatásának közeli megszűnését, a korábbi időpontban benyújtott törvényjavaslat hatálybaléptetésére vonatkozó rendelkezés módosítását is támogatjuk. A törvényjavaslat 11. §-a arról rendelkezik, hogy az ellenőrzést meg kell szüntetni, ha az érintett személy már nem tölti be a törvényben meghatározott tisztséget.
Mivel az ellenőrzést végző bizottságok létrehozása, a végrehajtás feltételeinek megteremtése hosszabb időt vesz igénybe, a jelenlegi időszakban már nincs realitása annak, hogy a leghamarabb ellenőrzésre kerülők - az országgyűlési képviselők - vizsgálata megtörténjen, megtörténhessen.
Ugyanakkor a törvény végrehajtásának előfeltételét képező rendelkezéseket minél hamarabb hatályba kell léptetni. Ezért indokolt a törvény szakaszos hatálybaléptetése.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm képviselőtársaim és a munkában résyt vevő bizottságok áldozatos, körültekintő tevékenységét. Kérem, hogy szavazatukkal járuljanak hozzá közéletünk tisztulásának elősegítéséhez. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir