VARGA ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

VARGA ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója:
VARGA ZOLTÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ebben a késői hangulatban igen nehéz szólni egy olyan törvényjavaslatról, törvénymódosításról, amelynek támogatásáról döntött egyhangúlag a gazdasági bizottság ma délelőtt rövid vita után. Hogy mégis megpróbáljam érzékeltetni, miért várnak a kisvállalkozók erre a törvénymódosításra, elegendő egyetlen dologra felhívni a figyelmet.
A Vagyonpolitikai Irányelvek tárgyalása során szóba került ebben a Házban, hogy a csődeljárások, illetve a felszámolási eljárások abban különböznek egymástól – orvosi hasonlattal élve –, mint amikor egy beteg műtét útján kerül gyógyító kezekbe, megpróbálják meggyógyítani, ez a csődeljárás lényege, vagy egy beteg már menthetetlen, s ekkor kerül a felszámolási eljárásnak megfelelő végső helyére. Ennek jelenlegi végrehajtása vitatott, és az országban számtalan példával igazolhatóan vegyes fogadtatásra talált. Azt hiszem, a Ház eléggé fáradt ahhoz, hogy kellő mértékben értékelje azt a kissé megkésett gesztust, amit a Kormány ezzel a törvénymódosítással a kisvállalkozók számára kíván foganatosítani. Úgy gondolom, igenis szükséges, hogy a törvény ilyen módon módosíttassék, és azt is gondolom, hogy csak akkor lesz ennek értelme és foganatja, ha megszűnnek azok a kálváriák, megszűnnek azok a procedúrák, amelyeknek épp a kisvállalkozói réteg van kiszolgáltatva napjainkban.
Nem szeretnék ünneprontó lenni, és a bizottság erre nem is hatalmazott fel, de mégiscsak idéznem kell, hogy ma gyakran előfordul, hogy egy banki kölcsön, egy vállalkozói kölcsön elbírálásánál olyan követelményeket támasztanak – a legfrissebbet hadd említsem –, hogy ugyanannak a vállalkozónak két ízben is el kell készíttetnie a fedezetként ajánlott ingatlan felértékelését.
(17.40)
Hogy nagyságrendben érzékeltessem, egy ilyen ingatlanbecslés értéke nagyon gyakran a 250 000 Ft-ot is eléri. Ha egy bank arra kényszeríti a vállalkozót, hogy a kölcsön benyújtása előtt már 0,5 millió Ft-ot – csak ilyen célokra –, ha úgy tetszik, kidobjon az ablakon, egy sikertelen pályázat esetén a vállalkozói kedv feltehetően a Kormány legjobb szándéka és a bizottság által egyhangúlag támogatott törvénymódosítás ellenére sem éri el a célját. Magyarán a kisvállalkozók és a vállalkozói réteg nem kap ösztönzést arra, hogy a felszámolásra ítélt vállalatok, gazdasági egységek vagyontárgyai iránt, ilyesfajta kamattámogatás iránt kérelmeket nyújtson be.
Éppen ezért az a véleményem, hogy a pénzügyi tárcának – a sokat emlegetett bankbotrányokon túl – meg kell vizsgálni, hogy milyen esélyt kapnak a vállalkozók, a vállalkozások, annak a lehetőségét is meg kell vizsgálni, hogy ez a fajta kamattámogatási lehetőség gyorsan, szakszerűen, épp a nemzetgazdaság szempontjainak megfelelően minél előbb működőképes állapotba kerüljön.
A tisztelt Háznak pedig nincs más dolga, miután módosító indítvány azon egy jogi, jogtechnikai szempontból érkezett módosító indítványon kívül nem található, mint hogy megszavazza ezt a törvényt, bizonyítván, hogy a sokat emlegetett vállalkozók támogatása ebben a Házban az utolsó napokban is komoly és felelősségteljes realitás. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir