KELEMEN JÓZSEF (MIÉP)

Full text search

KELEMEN JÓZSEF (MIÉP)
KELEMEN JÓZSEF (MIÉP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon érdekes volt ez a vita. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy Vargáné Piros Ildikó és dr. Lakos László képviselőtársam szívügyének tekinti a mezőgazdaság alapvető érdekeit.
Egy témában, a szétválás témakörében szeretnék egy-két gondolatot elmondani.
Van valahol Magyarországon egy gazdaság, egy mezőgazdasági szövetkezet, amely 1992-ben átalakult. Igaz, termelő típusú szövetkezet, de ennek a szövetkezetnek körülbelül 300 millió Ft-os vagyona volt; örökölt 100 milliós tartozást. A régi vezetésből senki sem maradt, még az elnökségi tagok is kicserélődtek.
Ma kifizetett ez a gazdaság körülbelül 80 millió Ft-os tartozást, növekedett az állatállománya – a szarvasmarha- és sertésállomány –; be van vetve minden hektár, és működőképes ez a gazdaság.
Igaz, elkészítettek egy 20 vagy 30 oldalas iratot, amelyet benyújtottak az ügyészségre azzal, hogy nem minősítik; minősítse az ügyészség: hogy keletkezett a 100 milliós tartozás. Úgy tűnik, hogy körülbelül 20 milliót jogosan keres majd az ügyészség. Előfordul, hogy lesznek olyan tsz-vezetők, akiknél lehet mit keresgélni.
Ez a gazdaság olyan gazdaság, amelyből nem akar kiválni szinte senki. Két faluból tevődik össze. Elébe megy a gazdaság a szétválásnak, meg fogja keresni a másik, a szomszéd falu lakóit, hogy ugyan ki akarnak-e válni. Úgy tűnik, nem valószínű, hogy ki akarnak válni.
Egy jó gazdaságból miért mennének ki az emberek, miért válnának ki? A rosszból miért ne válhatnának ki? – hiszen menekülnek a saját boldogságuk felé, s akkor miért gátoljuk meg, hogy keressék a saját boldogulásukat.
Heves megyében vannak olyan gazdaságok, olyan tsz-vezetők, tsz-tagok – vagy hogy fejezzem ki magam –, akik az újságban meghirdették, hogy 15%-ot kínálnak az üzletrésztulajdonért, megvásárolják. Megvásárolják azoktól a nyugdíjasoktól, azoktól a szerencsétlenektől, akiknek van egy kis vagyonrészük – 10-15%-on. Mi ez, ha nem rablás, kérem szépen. Akkor miért ne kellene egy szövetkezetitörvény-módosítás?
Hadd hívjam még fel Lakos képviselő úr figyelmét, ha a Szocialista Párt jogutódja az MSZMP-nek, s ez a magyar Parlament folyamatosságot örökölt a parlament történetében, akkor úgy készítse el a statisztikáját, hogy azok a törvények, amelyek vannak, ne négy évre, hanem 20-25 évre készüljenek, akkor mindjárt szebb lesz a statisztika, kevesebb törvény esik egy-egy évre. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir