BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Az asztaláról felemelt iratkötegben keresgélve:) Nem ilyen vastag a papírtömeg, amit fel akarok olvasni, ennél egy kicsit rövidebb. (Kiemelve a megfelelőt, a többi papírt az asztalára helyezi.)
A befektetési alapokról szóló törvényt az Országgyűlés 1991-ben fogadta el. Az azóta eltelt időszakban számos befektetési alap jött létre és a kiépülő pénzügyi intézményrendszer szerves részévé, az értékpapírpiac elfogadott szereplőivé váltak.
A piacgazdaság kiépülésének hazai viszonyait a tőkepiac helyzete mellett adókedvezmény is segítette, és jelenleg is segíti, hogy minél nagyobb számban alakuljanak és működjenek ezen alapok.
A befektetési alapok működése során felszínre került szabályozási hiányosságok szükségessé teszik a törvényszöveg pontosítását. Emellett az értékpapírpiac helyzete, változásai szintén megkövetelik, hogy a szabályozás lépést tartson a mindennapi élettel.
A technikai jellegű szabálymódosításokon kívül három lényegesebb területen tartalmaz új előírásokat a Kormány által benyújtott törvényjavaslat, amelyek indoklásáról szeretnék röviden szólni.
Az alapok kezelői részéről igény jelentkezett arra, hogy a befektetési alapok is vásárolhassanak kárpótlási jegyet. A kárpótlási jegy, e speciális értékpapír az elmúlt két év során a hazai értékpapírpiac nem elhanyagolható tényezőjévé vált.
A kárpótlási jegy forgalmának nagyságrendje, valamint értékvédelme és felhasználási lehetőségének szélesítése érdekében a törvényjavaslat lehetővé kívánja tenni, hogy a kárpótlási jegyeket a befektetési alapok is korlátozott mértékben ugyan, de megszerezhessék. Ez elősegítené azt, hogy a kárpótlási jegyek piacán intézményi nagybefektetők nagyobb számban lépjenek fel vásárlói pozícióban.
A hatályos törvényi szabályozás alapján a kárpótlási jegy nem tartozik az értékpapírtörvény hatálya alá, s ennélfogva nem képezheti a befektetési alapok portfóliójának részét sem. A javaslat elfogadása esetén az alapok befektetéseik 15%-át kárpótlási jegyben is tarthatják, amennyiben ezt az alap működése szempontjából biztonságosnak és jövedelemzőnek ítélik.
Azokban az esetekben, ahol már az alap nevében utalás történik arra, hogy az alap befektetései között a kárpótlási jegyek jelentős szerepet kapnak és ezáltal az alap az átlagosnál kockázatosabb befektetési politikát folytat, a törvényjavaslat a maximális arányt 25%-ban határozza meg.
Tekintettel arra, hogy a befektetési alapok a kárpótlási jegyeket csak korlátozott módon tudják felhasználni, figyelemmel továbbá a kárpótlási jegyek árfolyam-ingadozásából fakadó, nem elhanyagolható kockázatra, az alapban megvásárolható jegyek részaránya tehát korlátozott.
A befektetési jegyek alapelvével, azaz a befektetési kockázatok minimalizálására való törekvéssel lenne ellentétes az, ha az alapok a kárpótlási jegyeket korlátozás nélkül vásárolhatnák meg. Ezért a törvényjavaslat a hatályos befektetési szabályokhoz és korlátozásokhoz konzisztensen igazodó szabályozást tartalmaz.
A törvényjavaslat további lényeges és új eleme, hogy szabályozza a befektetési alapok megszűnését. A jelenleg hatályos törvény nem tartalmaz előírást arra az esetre, amikor az alap a futamidejének végén megszűnik vagy felszámolják.
(17.40)
E kérdéskör szabályozása azért is sürgető, mert a már működő alapok többsége határozott időre – általában három évre – jött létre, így az elkövetkezendő egy-két évben a szabályozás hiánya gyakorlati problémákat okozhatna.
A befektetési alap és az alapkezelő felszámolása során a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló törvényt kell alkalmazni, a befektetési alapokról szóló törvényben szereplő szabályok figyelembevételével. Az új paragrafusokkal gyors és szabályozott lesz az alapok végelszámolása is.
A befektetési alap végelszámolására futamidejének lejártakor kerülhet sor. Az alap tulajdonában lévő értékpapírokat vagy ingatlanokat három hónapon belül értékesíteni kell. Az ingatlanalap esetében a határidő – az ingatlanpiac kiszámíthatatlansága miatt – az Állami Értékpapír-felügyelet engedélyével három hónappal meghosszabbítható.
Tisztelt Ház! A javaslat kiegészítést tartalmaz a zártkörű befektetési alapok létrehozására, működésére vonatkozóan is. Szükség van erre, mert egyre nagyobb az igény a zártkörű, viszonylag kis tőkével létrehozható befektetői körök megalapítására. Zártkörű alap létrehozatalakor az alap tulajdonosainak száma a javaslat szerint nem haladhatja meg a 20 főt. Zárt körben csak zárt végű alapot lehet létrehozni. Az ilyen befektetési alapra csak névre szóló jegy bocsátható ki, amelyen fel kell tüntetni az átruházási korlátozást. A zártkörű alapra kibocsátott befektetési jegy az alap nyilvánossá válásáig kizárólag az alap kezelési szabályzatában felsorolt személyek között ruházható át.
A törvény hatálybalépése óta az értékpapírpiac – és azon belül a tőzsde – nem fejlődött olyan ütemben, mint ahogy ezt a törvény megalkotásakor feltételezni lehetett. Az értékpapíralapok szempontjából nézve, a tőzsdén még mindig kevés értékpapír szerepel. Ezért az alapok működésének fenntartása érdekében szükséges az átmeneti szabályok meghosszabbítása is.
Tisztelt Ház! Mindezek alapján kérem, hogy a befektetési alapokról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot megvitatni és – annak végén – elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir