FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tárgyalt törvényjavaslat forrásátcsoportosító indítványával most nem foglalkozom, ezzel valószínűleg minden képviselő egyetért.
Nem is a forrásátcsoportosítás céljaival kell vitatkozni, hanem a módszerével, azzal, hogy kamat ellenében a költségvetés egyik részlege pénzt kölcsönözhessen a költségvetés egy másik részlegének.
A kamatmentességre vonatkozó indítványomat a költségvetési bizottság megtárgyalta ugyan, de nem támogatta.
Most, a választási kampány időszakában több párt meghirdeti az államháztartás szükséges reformját, de egyik sem vázolja, hogy mit ért ez alatt, mit ért részleteiben. Ugyanakkor törvénymódosító javaslatok sokaságával szinte észrevétlenül is el lehet érni egy ilyen reformot, ebben az esetben a szükséges technikai döntések – például forrásátcsoportosítás – elfedik azt az elméleti váltást, hogy itt bevezetjük azt, hogy a költségvetés egy részlege – tárcák, alapok – kamat ellenében pénzt kölcsönözzenek egy más alapnak vagy egy más tárcának.
A kérdéssel foglalkozó szakemberek egy része abból a feltevésből indul ki, hogy piacgazdasági környezetben az állam is szükségszerűen vállalkozik, és mivel az államhatalom túl nagy, túl sokrétű, a vállalkozásra képes egységek szükségszerűen az egyes tárcák, az egyes alapok vagy ezek önálló gazdálkodásra képes részegységei.
A piacgazdasági környezetet tükröző államháztartási modell követését javaslók egyetértenek abban, hogy a jelenlegi átmeneti helyzetben milliárdok elfolyhatnak tönkrement bankok, brókerházak vagy megbukott vállalkozások révén, gondoljunk csak például az Ybl Bank esetére vagy a Lupis Brókerház költségvetési pénzeket érzékenyen megcsapoló bukásaira; de ezek a veszteségek szerintük egy tanulási folyamat szükségszerű velejárói.
Nem csupán közhivatalnokoknak, hanem gazdálkodásra képes menedzsereknek is kell lenniük a jövő hivatalnokainak – mondják. A vállalkozói típusú tárca vagy alap távlati képével állna ez a törvényjavaslat összhangban.
A költségvetési reform kérdésével foglalkozó szakemberek egy másik része szerint piacgazdasági körülmények között az eddigieknél még fontosabb a költségvetési fegyelem megkövetelése és az államháztartás elválasztása a magánpénzeket, magánvagyonokat kockáztató gazdálkodói szférától.
Én ezt a véleményt osztom. Minél élesebb a verseny, minél nagyobb nyereséggel kecsegtető valódibb verseny érvényesül a gazdasági szférában, annál erősebb az a csábítás, hogy közpénzeket kockáztassanak ebben versenyben, valódi személyi kockázavállalás nélkül. Ha nagyon célszerű lenne egyes elkülönített állami pénzalapok gazdálkodói érdekeltség alapján történő működtetése, akkor ezt közalapítványok formájában lehetne megvalósítani, és nem úgy, hogy teret engedünk a vállalkozó állam, a vállalkozó költségvetés elképzelésének.
A bizottsági vita után tudomásul kellett vennem, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők többségének gondolatvilágában egy vállalkozói típusú költségvetés, gazdálkodás irányába történő elmozdulás a kívánatos lépés, egy olyan változás, amit szellemiségében ez a törvényjavaslat is tükröz.
Anélkül, hogy feladnám szakmai véleményemet ebben a kérdésben, bizottsági támogatottság hiányában indítványomat visszavonom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir