WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke:

Full text search

WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke:
WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság tegnap tárgyalta meg a javaslatot, amely a címzett támogatások elosztására vonatkozik elsősorban.
A bizottság támogatja a javaslatot, és azt is mindjárt előre bocsátom, hogy nem támogat hozzá benyújtott módosító javaslatokat, illetve olyanokat nem támogat, amelyek pénzügyi átcsoportosításokat tesznek szükségessé; egyetlen szövegpontosító javaslatot támogat a bizottság. De ha a tisztelt Ház megengedi, nagyon röviden összefoglalom a bizottsági vita lényegét, amely nem az első alkalommal zajlott le a bizottságunkban, és tegnap sem tudott megnyugtató módon zárulni. Ugyanis visszatérő problémája ennek a címzett támogatási rendszernek az, hogy a benyújtott igényekkel szemben – és a belügyminiszter úr utalt rá, hogy mekkorák ezek az igények –, amelyek mintegy 50 milliárd Ft-ot tesznek ki, a korábbi elkötelezettségek miatt 823 millió Ft szétosztására volt lehetőség, illetve erre tett javaslatot a Kormány. Ebből automatikusan következik, hogy feszültségek lesznek, és természetesen mindig lesznek olyan települések és célok, amelyeket nem lehet támogatni.
A gondot csak az okozza – és ez merült fel a tegnapi vitában újfent –, hogy nincsenek rögzítve azok a szempontok, azok az elvek, amelyek lehetővé teszik az ilyen túligény esetén az egyértelmű rangsort, azt, hogy milyen igények alapján dönt az előterjesztő, és milyen igények alapján javasolja a Parlament számára a célok rangsorolását.
(12.20)
A belügyminiszter úr ugyan megpróbált erre kitérni az expozéjában, és jelezte azokat az általános elvárásokat, amelyek általában igazak. Mármint az, hogy a címzett támogatással a korábbi években általában olyan célokat támogattunk, amelyek a társadalom szempontjából fontosak, olyanokat, amelyek körzeteknek a problémáját oldják meg, illetve olyanokat, amelyek egy-egy város esetében – például kórház-rekonstrukciók esetében – nemcsak a város lakossága számára, hanem a környék, a körzet számára is szolgáltatást nyújtanak.
A gondot csak az okozza, hogy ez az elv tavaly felborult annak kapcsán, hogy címzett támogatásban részesültek olyan települések – és erre is utalt belügyminiszter úr –, ahol települési általános iskolák támogatására már tavaly is ítélt oda a Parlament pénzeszközöket. Tavaly még lehetőség lett volna ezen a körön belül céltámogatást is elnyerni, mivel volt rá lehetőség. Az idén erre nincs lehetőség, de ismét bekerültek a javaslatba olyan kistelepülések, ahol azt javasolja az előterjesztő, hogy támogassuk öt tantermes iskola építését. Szeretném jelezni – s ezt a bizottsági vitában is elmondtam –, természetesen nem azzal van gondom, hogy ezeket a településeket támogatjuk, hanem az a gondom továbbra is, hogy valószínűleg az országban több száz olyan település van, amely hasonló problémákkal küzd, s ugyanúgy nem tudja saját erőből megépíteni az öt tantermét, mint ahogy például Csömör község nem tudja ezt megtenni az idei évben. De miért éppen Csömör került be a 24 cél közé, és miért nem – mondjuk – Fazekasboda vagy más település. Bármelyiket sorolhatnám az országból.
Nekem továbbra is az az alapvető gondom – és ez a bizottsági vitában is megfogalmazódott –, hogy nem tisztázódott az elosztásnak a rendszere, módszere, s az az érzésem továbbra is, hogy szubjektív elemek keverednek bele ebbe a rendszerbe. Nagyon fontosnak tartom azt, amit a belügyminiszter úr elmondott – de ez már nem a bizottsági vita ismertetése, csak az elhangzottakkal kapcsolatos véleményem –, hogy a következő parlament tisztázza ezeket a problémákat, s alakítson ki egy olyan prioritást, amely alapján a döntés-előkészítők egyértelműen, fehéren-feketén meg tudják mondani, milyen sorrendben javasolják a támogatásokat.
Ez annál is fontosabb, mert a bizottsági vita során az is kiderült, hogy a következő kormány számára ezek a megszavazott címzett és céltámogatási ígérvények, amelyeket most is megszavazunk, komoly tehertételt jelentenek. A belügyminiszter úr már jelezte, hogy az a 823 millió Ft, amit a Parlament most szét fog osztani a települések között, a következő évekre előrevetítve 12,4 milliárd Ft-ot jelent.
De van egy másik számsor is, amely azt mondja, hogy ezzel a 12,4 milliárddal együtt a következő évben, tehát 95-ben 26,5 milliárd az a kötelezettség, amelyet már korábban, a korábbi évek címzett és céltámogatási ígérvényei kapcsán a Parlament megígért, 96-ra 13,2 milliárd, 97-re 4,8 milliárd, és csak 98-ban érünk el a 0,9 milliárdos, 900 milliós határhoz. Ez azt jelenti, hogy 98-ra előre már nagyon sok ígéretet tett ez a Parlament, amelyet egy következő parlamentnek, illetve kormánynak kell kielégíteni, és ezeknek a címzett támogatásról szóló törvényeknek a megszavazása azt is jelenti, hogy ezeket a kötelezettségeket fel kell vállalni a későbbiekben.
A bizottsági vitáról ennyit szerettem volna elmondani. Azt már említettem, hogy a módosító javaslatok közül nem támogatta a bizottság a Markó István által benyújtott javaslatot, amely – ha jól emlékszem – egy egészségügyi főiskola második ütemének a támogatásra irányult; nem támogatta Pelcsinszki Boleszláv és Markó István javaslatát, amely a dél-alföldi arzénmentes ivóvíz programjának a folytatását jelentette volna. Ezt a bizottság több mint egyharmada támogatta, az előbbit egyharmada sem. Támogatta viszont a bizottság Mezey Károly szövegpontosító javaslatát, amely a 8. §-ra vonatkozik.
A bizottsági vitában elhangzott még egy szóbeli javaslat, amely Kalocsa város kórház-rekonstrukcióját szerette volna támogatni, Andriska képviselőtársam javaslatára. Ezt sem támogatta a bizottság, egyharmaddal sem.
Összességében azt kérem a bizottság nevében, hogy a beterjesztett javaslatot a Parlament támogassa. Nincs már ideje és lehetősége arra a Parlamentnek, hogy ellenőrizze a beterjesztett javaslatnak a megalapozottságát, viszont hogyha nem támogatnánk ezt a javaslatot, akkor azt a 823 millió Ft-ot sem kapnák meg az önkormányzatok, amely rendelkezésre áll. Ezért a bizottság többsége azt javasolja a Parlament számára, hogy szavazza meg az előterjesztett javaslatot, azzal az egy módosítással, amelyet a bizottság is támogatott. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir