HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Pillanatnyilag a válasz nagyon egyszerű, mert fél év után úgy tűnik, hogy nem népszavazás dönt, illetve a népszavazás hiába kezdeményezi a szétválást, a belügyminiszter úré a döntés joga települések szétválása ügyében.
Tisztelt miniszter úr! A 70-es, 80-as évek településrendezést kezdeményező felső párt- és állami szervek által hozott döntései, mint jól tudjuk, nagyon sok település kényszerű összevonását eredményezték. Önkormányzati törvényünk– amelyet az elsők között hozott ez a Parlament, és mindmáig talán az egyik legsikeresebb törvényünk – lehetővé tette, hogy helyi kezdeményezésre valamikori kényszeregyesített települések szétváljanak; de lehetővé tette azt is, hogy olyan önálló településrészek, ahol adottak az önálló településsé válás feltételei, ott önálló, új községet, települést alakíthassanak helyi kezdeményezésre.
Az önkormányzatok az elmúlt években egyre-másra éltek ezekkel a lehetőségekkel. Körzetemben is több szétválásra került sor, új település is alakult valamikori nagyközségi település részéből. Az eljárás tulajdonképpen egyszerű. A lényeg, mint mondtam, a valamikori felső döntéssel szemben most a helyi kezdeményezés – tehát ezen van a hangsúly. Előkészítő bizottságot kell választani a település lakosságából; az előkészítő bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy adottak-e mindazok a feltételek, amelyeket a törvény előír. Majd az előkészítő bizottság helyi, falugyűlésen a falu, a közösség elé terjeszti vizsgálata eredményeit, a falu közössége pedig kezdeményezi az önálló településsé válást, illetve a szétválást. Ez az előterjesztés a belügyminiszter úron keresztül kell, hogy eljusson a köztársasági elnök hivatalába, aki dönt a kérdésben.
Interpellációm tárgya az Izsófalva községről leválni szándékozó Rudolftelep nevű településrész. Ez a településrész már 1992-ben elkezdte vizsgálni annak lehetőségét, miként alkohatna új, önálló települést. Az önálló településsé válás előnyei ismertek. Ezek a településrészek méltón érzik azt, hogy gondjaik speciálisak, nem ugyanazok, mint a nagyközségé. Prioritásaik, elgondolásaik, céljaik is mások esetleg, mint a nagyközségé. Így volt ez Rudolftelep esetében is, körülbelül ilyen indítékok motiválták a kezdeményezést.
1993. augusztus 7-én helyi népszavazás döntött arról, hogy kérik, kezdeményezik az önálló településsé való válást. A népszavazás előterjesztését, az előkészítő bizottság vizsgálatának anyagát a Belügyminisztériumba küldték – és vártak. Vártak mindaddig, amíg 1993. december 17-én – először – levelet kaptak a Belügyminisztérium illetékes osztályától, amelyben számítások elvégzését kérték. Ekkor kapcsolódtam én is az ügybe, és fordultam többször az illetékesekhez, sürgetve a helyi kezdeményezés végrehajtását, azért, mert jött az új év, és a településrész már új, önálló településként szerette volna kezdeni az új évet.
Nem részletezem a huzavonát, nem részletezem azokat a kioktató leveleket, amelyeket kapott ez a település, ez az előkészítő bizottság a Belügyminisztériumból. Csupán azt szeretném ezek után kérdezni a belügyminiszter úrtól, hogy most, 1994. március végén miért nem terjesztette még mindig a köztársasági elnök úr elé a szétválásról szóló okiratot. Mikor kívánja miniszter úr a köztársasági elnök úr elé terjeszteni ezt az okmányt; az előterjesztésben milyen időpontot fog javasolni az önálló településsé válásra?
(15.50)
Végül pedig azt szeretném megkérdezni, hogy számíthat-e majd ez az új település, Rudolftelep az 1995-ös költségvetésében a településeknek alanyi jogon járó 2 millió Ft-os központi hozzájárulásra. Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir