KÓNYA IMRE, DR. belügyminiszter:

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. belügyminiszter:
KÓNYA IMRE, DR. belügyminiszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Közismert, hogy a társasháztulajdon a közös tulajdonnak egy speciális formája, aminek a lényege az, hogy a lakások a tulajdonostársak kizárólagos tulajdonában, míg az ingatlan egyéb részei a tulajdonostársak közös tulajdonában vannak.
A Ptk. 149. §-a és az erre épülő 1977. évi 11. sz. tvr. 3. §-a a társasháztulajdon létesítésének feltételeként az alapító okirat elkészítését és a társasháztulajdonnak telekkönyvi bejegyzését, ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését határozza meg. Lakásaik megvásárlásakor a bérlők nemcsak a lakások kizárólagos tulajdonát, hanem a közös tulajdonba kerülő épületrészeket, illetve a telekhányadot is tulajdonul szerzik, és a tulajdonostársakat terhelik tulajdoni arányukban a közös tulajdonban maradó részek fenntartási költségei is.
Ezt a rendelkezést nyilvánvalóan az önkormányzati lakások bérlői által történő lakásmegvásárlásoknál is érvényesíteni kell és fenn kell tartani. Az alapító okiratnak természetesen részletesen kell tartalmaznia a kizárólagos tulajdonba kerülő lakás jellemző mutatóit, valamint a közös tulajdonba kerülő épületrészek karbantartásával, felújításával kapcsolatos kötelezettségek tulajdonostársak közötti megosztását, továbbá az egyéb közös kiadások költségviselése teljesítésének mikéntjét is.
A jog tehát – úgy ítéljük meg – egyértelműen rendelkezik mind az eladó, mind a lakását megvásárolni szándékozó bérlő védelmében. Változtatni tehát semmiképpen nem a jogi rendelkezéseken kell. Az viszont tény, hogy a gyakorlatban a társasház-alapításoknál valóban sok a probléma. Ez elsősorban a bérlők nem kielégítő tájékozottságából adódik. Ezért is folyamatosan segíteni kívánjuk az önkormányzatok elidegenítéssel kapcsolatos tevékenységét. Tesszük ezt az önkormányzati rendeletekhez rendeletminták, alapítóokirat-tervezetek közreadásával, konzultációk szervezésével, tehát minden olyan eszközzel, amely a Belügyminisztérium rendelkezésére áll.
Ebbe a körbe tartozónak tekintjük a rendszeres együttműködést – amire a képviselő úr a kérdésében utalt – az érdekelt társadalmi, érdek-képviseleti szervezetekkel, így többek között a Lakásbérlők Egyesületével, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségével. Mindkét egyesülettel, illetőleg a szövetséggel rendkívül jó és szoros kapcsolat alakult ki. Ugyanakkor érdemi munkakapcsolat kialakítására törekszünk az újonnan alakult szerveződések képviselőivel, mint például a Bérlakásokat Megvásárlók Országos Szövetségével is.
Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő úr! A társasháztulajdonra vonatkozó szabályok szerint, ha a tulajdonostársak egyöntetű nyilatkozattal, tehát önkéntes elhatározásukkal nem alakulnak át lakásszövetkezetté vagy más társasággá, arra a tulajdonostársakat kötelezni nem lehet. Amennyiben a társasház tulajdonostársai más fenntartási megoldást kívánnak, csakis maguk dönthetnek arról, hogy jogi személyiséggel bíró lakásfenntartó szövetkezeti formában működnek-e tovább, mert a társasházakkal szemben a lakásfenntartó szövetkezetek azok, amelyek jogi személyiséggel működnek. Hogy ilyenné alakuljanak a társasházak, arról viszont csak a lakóközösség dönthet, fölülről ilyen döntést nem lehet hozni. Törvénymódosítás ilyen értelemben nem látszik célszerűnek.
Ami a képviselő úrnak a társasházak működésével kapcsolatos pénzügyi feltételrendszerre vonatkozó kérdését illeti, ma a társasházakban a tulajdonostársak a közös tulajdonban álló épületrészek felújításához a lakáscélú támogatásokról szóló 106/88. számú kormányrendelet 11. §-ában meghatározottak szerint vehetnek fel hitelt, és a költségvetés majdnem a teljes hitelkamatot megfizeti az adós helyett. A tulajdonosok a felvett hitel megfizetéséhez az 1993. évi III. törvény 38. és 39. §-aiban foglaltaknak megfelelően az önkormányzatoktól igényelhetnek lakásfenntartási támogatást. Az önkormányzatoknak az erre vonatkozó rendelkezéseiket 1993. szeptember 1-jéig kellett kialakítaniuk, és erre mindenütt sor is került.
A Kormány úgy ítéli meg, hogy a felújításokkal összefüggő ma adott feltételek helyébe más megoldás, például a tárgyi adómentesség bevezetése nem lenne célszerű, ugyanis a személyi jövedelemadóban és az áfában adott kedvezményeknek nincs szociális tartalmuk értelemszerűen, sőt a magasabb jövedelműek kedvezménye nagyobb lenne, mint a valóban rászorulóké. Így például a személyi jövedelemadót nem fizető réteg egyáltalán nem részesedne e mellett a megoldás mellett a kedvezményekből.
Ami a kérdés harmadik részét illeti, ma nincs olyan kötelező előírás, amely szerint társasházi tulajdonra kötelező biztosítást kellene kötni. Mind a bérlők, mind a tulajdonosok szabadon dönthetik el, hogy lakásaikra kötnek-e lakásbiztosítási szerződést, ha igen, az épületekre vonatkozóan erről a tulajdonostársaknak az alapító okiratban kell rendelkezniük. Jelenleg egyébként hat-hét biztosítótársaság áll a biztosítást megkötni szándékozók rendelkezésére, választási lehetőséget kínálva az érdekeltek számára. Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir