PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nyilván valami koordinációs probléma történhetett, mert hozzám még utoljára az jutott el, hogy Szabó Tamás miniszter úr válaszol. De tekintettel arra, hogy a minisztérium szakértőivel hozzájárultunk ehhez a válaszhoz, igyekszem röviden válaszolni a kérdésére, a magunk szempontját tekintve.
Természetesen a pontrendszer kialakításában folyamatos egyeztető munka történt a Magyar Gyógyszerészkamara és a minisztérium között, ismételten több alkalommal történtek egyeztetések, és a Gyógyszerészkamarával történő egyetértésben alakult ki a pontrendszer.
A vezetés pontozási rendszerbe való beépítésének indokoltsága mellett az alábbi okok miatt született a döntés: a hazánkban működő állami gyógyszertárak döntő százaléka egy gyógyszerészt foglalkoztató gyógyszertár. Ez tehát azt jelenti, hogy az a vezető egyben a gyógyszertár szakmai működtetője is. A gyógyszertár vezetése magasabb szakmai felkészültséget, szélesebb szakmai látókört és felelősséget igényel. Ezen ténynek a figyelmen kívül hagyása a szakmai gyakorlat minősítésénél nem megengedhető, s jogos kritika tárgya lett volna ez is.
A gyógyszerellátás egészségügyi ellátási kérdés. A privatizáció lefolytatásának megítélésünk szerint a folyamatos betegellátás mellett kell végbemennie. Ennek pedig egyik záloga, hogy a privatizáció során azoknak biztosítsunk tulajdonhoz jutási lehetőségeket, akik az ellátandó lakosságot, az orvosokat és a gyógyszertárakat a legjobban ismerik. A gyógyszertár-privatizációval nem kívántuk a gyógyszerészeket országos költözködésre kényszeríteni, továbbá nem célunk a szakmai szempontok pénzügyekkel való felcserélése.
A fentieken túl el kell ismerni, hogy a pontrendszer egészét tekintve a vezetői gyakorlattal is rendelkező gyógyszerész előnyben van azzal a kollégájával szemben, aki szakmai képesítés és szakmai gyakorlat tekintetében nem szerzett megfelelő korábbi tapasztalatot.
Még egyszer megismétlem: mindezek mellett az indokok mellett az is szól, hogy részletes egyeztetésben történt a Gyógyszerészkamarával a szempontok kidolgozása, tehát nem egyszerűen, egyoldalúan egy miniszteri döntésről van szó, hanem egy hosszú egyeztetési folyamat végeredményéről. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir