RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Nagyon köszönöm az utolsó megjegyzését. Nem hiszem, hogy a magyar Parlament dicséretére válna a személyeskedésektől sem mentes és sok esetben rosszhiszemű megnyilvánulásokat prezentáló hozzászólás, amely, nem tudom, milyen érdekből fakad, de mindenesetre károsan hat a magyar közvéleményre és Magyarország megítélésére is külföldön.
Szót most nem azért kértem, mintha a vita zárásaként nagyobb expozéba szeretnék fogni és kezdeni, hanem azért, mert elsőként megszólított Pap János képviselőtársam. Két kérdést tett fel. Az egyik: adott-e a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium megbízást valamilyen társadalmi szervnek szakértői véleményre?
El kell mondanom, hogy nem adott. A minisztériumnak megvannak a szakemberei minden tekintetben, de nemcsak a minisztériumnak, hanem a magyar Kormánynak is megvannak a szakértői. Ha kételyei merülnének fel bármely kérdésben, akkor külföldi és nemzetközi szakértőket tud felkérni, és nincs rászorulva a sokszor önként jelentkező vagy nem mindig jóhiszemű szakértői vélemények elfogadására, sem ezekre való felkérésre.
A másik kérdés: a képviselő úr hallani szeretné a minisztérium szakértőinek véleményét, hogy vitakészségük beteljesülést is nyerhessen.
Örömmel állok mindazok rendelkezésére, akik ilyen kéréssel fordulnak akár hozzám, akár a minisztériumhoz.
A környezetvédelmi bizottság felvetésére – melyet a tárca megkapott – elkészült a válasz, és úgy gondolom, az lenne a helyes, ha nemcsak a környezetvédelmi bizottság tagjai, hanem a Parlament minden képviselője megkapná ezt az anyagot, hogy kellő munícióval rendelkezhessék a vita eldöntésében, illetve a vitában való állásfoglalásra.
Bár ezt a két kérdést szándékoztam először megválaszolni, de úgy gondolom, hogy van néhány olyan alapvetően fontos körülmény, melynek mérlegelése nem nélkülözheti az objektív döntést.
Először is azt szeretném elmondani a tisztelt – ahogy mondták már többször – jelen levő és jelen nem levő képviselőtársaimnak, hogy nagyon megfontoltan és nagyon nagy gonddal kell várni a hágai bíróság döntését; mert miről is van szó?
Jelen körülmények között a megépült C variáns műtárgya 600 m3 teljesítésére képes – ez a maximum. Ezt nem tudják kiszolgálni azért, mert a C variáns építése folyamán elkövettek olyan műszaki hibákat, amelyek most már sorozatban jelentkeznek; elkövettek olyan hibákat, amelyek nem teszik lehetővé a műtárgynak 600 m3/s kiszolgálására vonatkozó üzemeltetését. Utófenék, mederbiztosítás, egyéb más problémák merülnek fel.
A hőn áhított – és most figyeljenek kedves képviselőtársaim – 800, 1000, 1200 m3-es vízhozam a jelen körülmények között csak akkor biztosítható – és ezt tessenek figyelni! –, ha továbbépítik a C variánst. Csak azok a kapuk és azok a műtárgyak képesek a vizet kiszolgálni, amelyeket megterveztek.
El kell érnünk – és itt kompromisszumot kell várnunk a szlovák féltől –, hogy ne úgy épüljön meg és ne az épüljön meg a C variáns folytatásaként, ahogy azt elképzelték, hanem úgy épüljön meg, hogy a Duna minél nagyobb vízhozamú része Magyarországra jöhessen, de ne úgy, hogy a kulcs – a mindent eldöntő kulcs – szlovák kézen maradjon.
Szó esett a dunakiliti műtárgy üzemeltetéséről vagy felhasználásáról duzzasztási célokra.
El kell mondanom, nem tudom, hogy kit, kinek a boldogságát elégíti ki az, hogy megépült egy másfél vagy kétmilliárdos műtárgy, szárazon áll, használni semmire nem lehet, mert tiltva vagyon. Ennek cseréjében kaptunk egy kiszáradt Duna-medret, a Duna a túlparton folyik, s most boldogok vagyunk azért, hogy nincs Dunánk, van egy műtárgyunk, nincs vizünk, s közben a Szigetköz kiszárad. Nem kívánok ilyen eredményt senkinek, saját magunknak sem, de főleg nem kívánok a Szigetköznek. Ez, uraim, nem eredmény, ez kudarc. Azért kudarc, mert mi késztettük és adtunk lehetőséget tárgyaló partnereinknek túlfelől, hogy megtehessék ezt a lépést.
Nem hiszem, hogy nagyobb örömet okoztunk volna bármi mással a szomszéd ország kormányának, semmint erkölcsi és jogi alapot kínálunk, de azáltal, hogy késztetve legyen elterelni a Dunát és átvinni saját területére a folyamot. Jóllehet ez teljes mértékben hamis, mert ilyet nem ismer a nemzetközi jog. A nemzetközi jog azonban ismer, elismer érdeket, és nem hiszem, hogy a hágai nemzetközi bíróság rövid időn, néhány éven vagy záros határidőn belül meg tudja oldani ezt a problémát – a mi kedvünkre és a mi hasznunkra –, sokkal inkább azt hiszem, hogy olyan döntést fog hozni, amelytől mindkét félnek eláll a mosolya –, de az nekünk sem lesz jó.
A mi megoldásunk nyilvánvalóan az lenne, nekünk az lenne jó, ha a Duna az eredeti medrében folyna, úgy folyna, ahogy folyt, és kiszolgálhassa a hajózható határfolyó funkcióját.
Ha ezt nem tudjuk elérni, és a hágai bíróság nem ezt a döntést fogja hozni: a szlovák fél igenis köteles visszaterelni a Dunát és a saját műtárgyait szárazon hagyni, akkor azt hiszem, hogy már eleve károsultunk és károsodtunk. A magyar félnek mindent meg kell tennie a kárelhárítás kötelme, a kár kivédése érdekében.
Még egy kérdés. Ez szakmai kérdés, mondom azoknak, akik odafigyelnek a szakmai gondra is: hogy az ideális 800 m3-es vízhozam lejöjjön, ahhoz nyilvánvalóan szükséges valamilyen építmény, amelyen átbocsátják, mert csak ezen vízhozamnál kezdődik meg a szigetközi ágrendszer természetes feltöltődése. Ideális az 1200 m3/s hozamnál lenne. Ez az év nagy részében, de különösen a nyári szezonban nem biztosított – a 800 m3 sem.
Tehát a teendő a vízpótlás. Ezt mindenki elismerte, és mondta Jávor Károly képviselő elv… (Derültség.) …képviselő úr…, igen, ez valóban nyelvbotlás volt, én ugyan nem használtam ezt a szót, de valaki nekem itt azt mondta, és ezért erre intonáltam. Azt mondta a képviselő úr: nincs más megoldás, ezt mondták. Nos, ez nem igaz. Mint ahogy beszéde második felében szembehelyezkedett az első felében mondottal. Azt mondta, hogy 12 megoldást vizsgált a szakértői társaság, amiből végül is egy, illetve kettő maradt talpon – közel azonos értékű – a szivattyús és a fenékküszöb-rendszerű.
(12.50)
Mind a kettő elfogadható, csak bizonyos dolgokat el kell dönteni: mennyibe kerül a szivattyús megoldás, és bírja-e majd a magyar költségvetés, a következő parlament a milliárdos nagyságrendű kiadást. A másik kérdés: milyen környezetvédelmi ártalmat okoz az a 60 autóbusznyi dízelaggregát-teljesítmény, ami kell. Ehhez csak annyit, hogy nem 17 m3 kell, hanem ideális esetben legalább 30 a téli szezonban és 70 a nyári szezonban – ez már mért adat. Az ágrendszerben 20 m3/s vízmennyiség szivárog el, tehát ha 17-et adunk, akkor meg sem jelenik az ágrendszer alsó részében, nemhogy végigfolyna rajta, és életben tartaná az ágrendszert mint vízfolyás. Ez tehát már alapjában rossz.
A téli szezonban is kell vizet pótolni, mert az sem igaz, hogy télen megáll a vegetáció: télen az életben tartáshoz kell a víz, a fáknak ezt biztosítani kell. Képzelje el, képviselő úr, hogy ha nyáron odalökjük nekik ezt a 30 vagy 70 m3-es vízmennyiséget, szépen kizöldül a természet, a téli időszakban pedig, amikor látványos vegetáció ugyan nincs, de – az erdészek szépen elmondták – él a természet, ha nem is látványosan, akkor leszakad, a vízrétegtől elválik a gyökérzet, és csúcsbeszáradási folyamatok indulnak be. Az erdészek mondták, biztos igazuk van – én ehhez nem értek.
Télen-nyáron biztosítani kell tehát a vízmennyiséget, ez a rendszer pedig nemcsak hat hónapra adja a vizet, hanem egész évben, télen-nyáron. Mi történik akkor az élővilággal, ha egy vízfolyásban hat hónapig van víz, kizöldül a természet, és azt hagyjuk elpusztulni télen, mert nem adunk bele vizet? Télen szivattyúzni egyrészt nem célszerű, másrészt nem érdemes, nem éri meg, mert rendkívül nagy a költsége.
Mint mondottam, nem szánom ezt a hozzászólásomat egy részletes, kiterjedt érvrendszer bemutatására, sokkal inkább arra szerettem volna a képviselőtársak figyelmét felhívni, hogy milyen anomáliákat teremtenek meg azzal, ha azokat a körülményeket nem veszik tekintetbe, amelyek fennállnak a vízmennyiség-megosztást illetően, a hágai döntést illetően, a vízpótló rendszerek kiépítését illetően. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir