ROTT NÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (FKgP)
ROTT NÁNDOR, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tulajdonképpen egy megszólításra – legalábbis úgy érzem, hogy megszólításra – válaszolok, mert Keresztes K. Sándor, igen tisztelt képviselőtársam említést tett a környezetvédelmi bizottság szerepéről ebben a kérdésben, és ezen belül, gondolom, az én szerepem is szóba jöhet.
Három dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban rögzíteni: a környezetvédelmi bizottság, tudatában annak, hogy az erőmű kérdése mennyire sok szempontból neuralgikus pont, rendkívül szoros együttműködésben dolgozott mind a Külügyminisztériummal, mind Mádl miniszter úrral – és tulajdonképpen valamennyi érintett tárcával.
Mikor a bizottság határozatait meghozta, mindig mérlegeltük a Kormány külügyi szempontjait, és ezeket messzemenően figyelembe vettük, például határozati javaslataink időzítésében, hangnemének, megfogalmazásának tekintetében. Ez az egyik dolog, amit szerettem volna tisztázni és rögzíteni.
A másik az, hogy a környezetvédelmi bizottság határozatait országgyűlési határozati javaslatokként a Ház elé terjesztette. Ezeket az országgyűlési határozati javaslatokat ma is el lehet olvasni, és ezekből nagyon világosan látszik, milyen tág mozgásteret igyekeztünk biztosítani ezekben, és milyen kompromisszumlehetőségek rejlettek az általunk benyújtott országgyűlési határozati javaslatokban.
Hozzá kell tenni, hogy ezeket óriási többséggel fogadta el az igen tisztelt Ház. Mindenféle olyan beállítás tehát, mintha a környezetvédelmi bizottság – vagy akár személy szerint én – valamiféle olyan akciót kezdeményeztünk volna, ami nem találkozott az Országgyűlés végső jóváhagyásával, akkor ezt kénytelen vagyok inszinuációnak minősíteni, mert ezeket a Ház olyan óriási többséggel fogadta el, amivel már kormányt lehet dönteni vagy emelni, hiszen a kétharmados többségnél jóval nagyobb arányban támogatták. Nyilvánvaló tehát, hogy ezek az Országgyűlés egyetértésével találkoztak.
Végül egy harmadik szempont: az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága meghallgatta a szakértőket, messzemenően figyelembe vette, mérlegelte véleményüket. Hozzá kell tennem, hogy mint politikai döntéshozó testülettől természetesen nem várható el, hogy szakkérdésekben profi szinten kiismerje magát egy bizottság – de nem is ez a feladata. Akár a bizottságnak, akár pedig az Országgyűlésnek az a feladata, hogy bizonyos műszaki meggondolások figyelembevételével ugyan, de politikai döntést hozzon.
(11.40)
Azt hiszem, jelen esetben is arról van szó, és egy kicsit talán túl sok ez a visszatekintő magyarázatkeresés vagy magyarázkodás, mert tulajdonképpen itt egy nagyon közeli jövőben megteendő, nagyon fontos lépésről van szó: ez konkrétan a Szigetköz megmentése és körülbelül azon 200000 ember életfeltételeinek megteremtése és javítása, akiket ez a jelenlegi szituáció érint.
(Az elnöki széket dr. Szűrös Mátyás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir