SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért szólok ismét e tárgyban, mert arra szeretném rávenni önöket – az előttem szólóval együtt –, hogy az előttünk fekvő kormányhatározatot szavazzák meg. Sajnos, szavam csak nagyon kevés képviselő füléhez jut el, azonban erről a lehetőségről mégsem mondhatok le.
Annak a csodálkozásomnak szeretnék még hangot adni, amely arra irányul, hogy a tárgybani ügyben, mióta a kormány-előterjesztés az asztalunkon fekszik – két-három hete – megszaporodtak az előterjesztés ellenzői, mintha a földből nőttek volna ki. Megjelennek a hatáskörrel rendelkező bizottságokban, a parlamenti frakcióban, plenáris ülésen, a sajtóban – nemcsak szakértők, hanem a legszakértőbb szakértők mellett, sajnos, az egyes tárcák képviselői is. Például váratlanul a környezetvédelmi miniszter is, aki – úgy gondolom, szereptévesztésben élve – bombázza ezt az előttünk fekvő kormány-előterjesztést. Hasonló módon a külügyi tárca – megjegyzem, alacsony szinten képviselt szakértője által – egyenesen a hágai per elvesztésével fenyeget a szigetközi vízpótlás megvalósítása esetén. Nos, hol voltak ezek az illetékes urak a tárcaközi egyeztetések során? Azt hiszem, hogy ma ez már csak költői kérdésként hangozhat el.
Ezek után néhány mondatban egynémely, a térség szakértői által is elismert szakmai véleményt szeretnék önök elé tárni.
A fenékküszöbbel való vízpótlást mint műszaki megoldást a KTM és a KHVM együttes intézkedési terve határozta meg. A megoldás előnyei: a legkisebb költséggel jár, a természet legkisebb sérelme nélkül és a leghatékonyabb vízpótlást nyújtja. Lényegében független a szlovák fél által átadott vízmennyiségtől. Hátrányai: hosszú távon veszélyeztetheti az ivóvízkészletet, időlegesen elzárja a hajóutat a szlovák fix gát után.
Megjegyzendő még, hogy a fenékküszöb kiválasztása előtt csaknem egy tucat vízpótlási megoldás közül választottak a szakemberek, beleértve a most újra felmerült szivattyús megoldást is. Nos, a szivattyús megoldás előnyei: viszonylag gyorsan megvalósítható, az átszivattyúzott vízmennyiség adagolható a természet igényei szerint. Hátrányai: elegendő vízmennyiség átemelése esetén évi többmilliárdos üzemeltetési költséggel jár, beleértve az üzemköltség mellett a telepítés és az esetleges kimentés költségeit is. Folyamatos, a nap minden órájában ható zaj- és környezetszennyezés, füst, gázok, korom, olajszennyeződés – erről egyébként már az elmúlt héten eléggé drámaian beszéltek képviselőtársaim.
Néhány szót a hágai esélyünket illetően a fenékküszöb megépítése esetén. A megoldás szükséghelyzet okozta kényszerlépés, amely okozati összefüggésben áll a szlovák fél egyoldalú, jogellenes magatartásával, azaz a fenékküszöb nem tekinthető szabadon, szerződéses akarattal megvalósított részvízlépcsőnek, ellenkezőleg, azért készítjük, mert nem akarunk vízlépcsőt. Megvalósítása esetén természetesen megfogalmazzuk az összes fenntartásunkat, és bejelentjük igényünket az így is biztosan bekövetkező kárainkra.
Összefoglalva: elképzelhetetlennek tartom, hogy ne lennének súlyosabb következményei annak, hogy újra víz nélkül hagyjuk a Szigetközt, vagy alibimegoldásokat valósítunk meg, szemben azzal a látszatbeli hátránnyal, hogy ezzel szlovák érdekű megoldást valósítunk meg, vagy hogy ez a lépés rontja hágai esélyünket.
Meggyőződésem, hogy nem a fenékküszöb megvalósítása, hanem elmulasztása okoz nagyobb természeti károkat, ráadásul ezt a jog önokozta kárnak tekinti. Kizártnak tartom, hogy a nemzetközi jogi szakértők az adott helyzetben Magyarország részéről az elvárható magatartást a Szigetköz sorsára hagyásában látnák olyan nehezen kimutatható károk ellenében, amelyeknek talán ezerszeresét is megvalósíthatja a szlovák tározó. Természeti szempontból tehát a mérleg egyik serpenyőjében a Szigetköz természeti értékei vannak, a másikban pedig egy álláspontkérdés és egy gyakorlatilag kimutathatatlan ideiglenes, negatív hatás.
Képviselőtársaim! Dönteni kell tehát, cselekvés vagy mulasztás, a természet vagy annak pusztulása. De ne felejtsük, a vegetációhoz már most is majdnem post festa vagyunk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir