ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt év júniusában alakultak meg a társadalombiztosítási önkormányzatok: az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat. Működésüket a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény alapján folytatják, de a törvény egyes szervezeti és működési szabályok megállapítását magukra az önkormányzatokra bízta; így például az elnökség és a felügyelőbizottság összetételének, a tagozatok, állandó bizottságok alakításának szabályozását.
Az önkormányzatok a törvény felhatalmazása alapján elkészítették az alapszabályaikat 1993. július–augusztus hónapban, és kérték, hogy azokat az Országgyűlés a hivatkozott törvény 21. § (2) bekezdésének a) pontja szerint hagyja jóvá.
Az Országgyűlés állami felügyeleti jogkörében a törvény szerint csak az alapszabályok jóváhagyásáról dönthet, tehát arra nem ad lehetőséget, hogy az alapszabály egyes rendelkezéseit közvetlenül megállapítsa vagy esetleg azt módosítsa. Éppen ezért is volt szükség arra, hogy a jóváhagyásra való beterjesztés előtt az alapszabályokat a Kormány törvényességi szempontból felülvizsgálja, továbbá előzetesen véleményt nyilvánítson az alapszabályokról a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság, valamint az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság is.
(18.00)
Az önkormányzatok közgyűlései a kifogások alapján az alapszabályokban a törvényességi hibákat korrigálták, és jórészt figyelembe vették az egyéb javaslatokat is. Az alapszabályok e módosításokat követően kerültek most a tisztelt Országgyűlés elé. Az alapszabályok jogszabályba nem ütköznek, a törvényben előírt szabályozási kötelezettségnek eleget tesznek, és a törvényben foglalt rendelkezésekkel együtt lehetővé teszik az önkormányzatok megfelelő működését. Éppen ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az írásban kiadott határozati javaslatot fogadja el, és a társadalombiztosítási önkormányzatok alapszabályait hagyja jóvá. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir