PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőnő! Tisztelt Ház! A gyermeknevelést pénzben segítő, a rászorultsági elvet követő támogatási rendszer nem szűnt meg. A szociális törvény, annak módosítása sem érintette a gyermek- és ifjúságvédelmi ellátó rendszert, a törvény tárgyi hatálya nem terjed ki erre a rendszerre.
Az ön által említett kormányrendelet valóban hatályon kívül helyezte az 1986-ban született minisztertanácsi rendelet azon szakaszait, melyek szabályozták a rendszeres nevelési segély feltételeit. Az önkormányzatok hatásköréről szóló 1991-es törvény szerint a települési önkormányzat szociális alapellátás keretében biztosítja a veszélyeztetett kiskorúak pénzbeni és természetbeni ellátását, valamint e törvény a települési képviselő-testület gyermek- és ifjúságvédelmi feladatait mint hatáskört állapítja meg. Úgy fogalmaz, hogy "A települési képviselő-testület segélyt állapít meg védő-óvó intézkedésként". Így tehát ellentmondás volt a korábbi minisztertanácsi rendelet és a hatásköri törvény között, ez pedig bizonytalanságot okozhatott a jogalkalmazásban.
A törvény szerint a segélyre való jogosultság feltételeinek megalkotására az önkormányzatoknak van kizárólagos hatásköre. A segélyre jogosultak köreinek megállapításában csak akkor várható változás, ha az önkormányzat most a korábbitól eltérő feltételekkel szabályozza ezt helyi rendeletében.
Még egyszer: a nevelési segély intézménye nem szűnt meg, csak a jogszabályok egyértelművé váltak.
Második kérdésére a válasz: a gyermekjóléti és ifjúságvédelmi törvény kodifikációja és egyeztetése folyamatban van. Ennek keretében tervezzük a jelenlegitől eltérő, átfogó, gyermeknevelést segítő ellátási rendszer bevezetését. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir