SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Pelcsinszki Képviselő Úr! A Békés megyei körzetet 1992. november 19-től 1993. augusztus 15-ig a járványhelyzetre való tekintettel védőkörzetté nyilvánították és a sertéspestissel összefüggésben a járványhelyzet levezetésében a legnagyobb feladat a Gyulai Húskombinátra hárult. A térség, illetve a kombinát veszteségeinek részbeni ellentételezésére több kormányzati intézkedés született. Az 1993. évi agrárpiaci rendtartásról szóló VI. törvény adta lehetőségek keretében részletezve az alábbi intervenciós beavatkozásra került sor:
1. Az agrárpiaci rendtartást koordináló bizottság 51/92-es számú közleményében döntött 10 Ft/kg-os intervenciós támogatásnak a kombinát részére történő odaítéléséről minden, legalább 90 Ft/kg-os felvásárlási áron átvett sertés után. A kedvezményezett időszak 1992. november 19-től 1993. április 30-ig volt.
2. Az 1993. év elején bekövetkezett sertéshús és húskészítmények iránti keresletcsökkenés, az ezzel párhuzamosan jelentkező vágósertésár-esés miatt az FM-miniszter a 12/93-as számú rendeletében a 10 Ft/kg-onkénti intervenciós támogatást 84 Ft/kg-os felvásárlási árhoz rendelte 1993. március 1-jétől április 30-ig bezárólag.
3. A 13/93-as számú FM rendelet alapján a Gyulai Húskombináttól 750 t, 165 millió Ft értékű darabolt és kicsontozott sertéshús átmenetileg állami készletre került, 1993. szeptember 30-ai visszavásárlási kötelezettség mellett.
4. Az agrárpiaci rendtartás tárcaközi bizottsága, tekintettel a kombinát kedvezőtlen gazdasági és környezeti körülményeire, az előzőekben említett 165 millió Ft értékű készlet 1994. szeptember 30-ig történő viszszafizetési halasztásához is hozzájárult.
5. További intervenciós beavatkozással – melynek egy hónapra adott mértéke csökkenő volt, indult 17 Ft-ról, majd folytatódott 11 Ft-tal és végül 5 Ft-tal záródott kg-onként – a megnövekedett tárolási költségekből származó veszteség enyhítése volt a cél.
Ezek után, tisztelt képviselő úr, járt nálam a húskombinát vezérigazgatónője. A minisztérium tárgyalt erről az ügyről a saját szűk körű szakmai vezetésével is, de tárgyalt az ÁVÜ-vel mint tulajdonossal is. Azt kell mondani, hogy sajnos, a múlt évről áthúzódó determinációk miatt azt az 5 milliárdos intervenciós alapot már kimerítette a tárca, amit a költségvetés hozzá rendelt. Az ÁVÜ sem lát semmilyen lehetőséget arra, hogy valamilyen megkülönböztetett pénzeszközökkel vagy kezelési módon tudjon segíteni a kombinátnak.
Egyetlen lehetőség van erre: a Kormány nemrégiben meghozta a döntését, mely szerint azok a vállalatok, amelyek arra érdemesek, kibontakozási tervük van, és az olyannak ítélhető, hogy meg is tudják valósítani, adóskonszolidációban részesíthetők. Így megítélésünk szerint e segítségeken túl – szám szerint öt ilyen segítségről van szó – a kérdést generálisan csak az adóskonszolidáció tudja a vállalat részére megoldani. Kérem, hogy szíveskedjék elfogadni a válaszomat. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir