SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban, írásban válaszoltam Kőrösi Imre és Király Zoltán képviselő urak interpellációjára; a választ egy részletes vizsgálat után adtam meg. Az ügyet alapos elemzésnek vetettem alá, felhasználva az ÁVÜ – belső és külső szakértőket is – és ez is egy példa arra, hogy minden hozzám érkező bejelentést megvizsgáltatok, és amennyiben indokolt, eljárást kezdeményezek.
Az írásbeli válasz minden lényeges elemet tartalmaz, és ezzel kapcsolatosan képviselő úrnak a csúsztatásokra vonatkozó megjegyzését visszautasítom.
Anélkül, hogy részletesen ismertetném az ügyet – hiszen ez írásban megkapható –, szeretném először is megállapítani: az Autóker privatizációja során az Állami Vagyonügynökség célja az volt, hogy egy tőkés partner bevonásával megmenthető legyen a rohamos piacvesztéssel küzdő cég jövője, és ezáltal biztosítható legyen több száz ember munkahelye. Ha a jelenlegi helyzetet tekintjük, ez a cél teljesült: az Autóker több mint 700 embernek biztosít megélhetést.
Kétségtelen ugyanakkor, hogy a munkahelyek megmentésének eme célja elérésében az Állami Vagyonügynökség túlzott kockázatot vállalt. Az Autóker egyébként azért került nehéz helyzetbe, mert az 1980-as évek végének gazdasági változásai a hazai gépjármű- és gépalkatrészpiacon rövid idő alatt drámai változásokat okoztak, hiszen a keleti autók és a keleti autóalkatrészek nem kellettek az embereknek.
Szeretnék rámutatni azokra a problémákra, amiket megállapítottam. A vevő – a korábbi ajánlatával szemben – nem mutatott be megfelelő garanciákat: bankgaranciát sem, és fizetési garanciát sem. A szerződés – az első részlet kifizetésével egyidejűleg – a vevő birtokába adja a tulajdont, amely így rendkívül körülményessé teszi azt, hogy a tulajdont vissza lehessen szerezni.
Harmadszor: a szerződés általában nem nyújtott elég jogi garanciát az eladó, az ÁVÜ védelmére; ezen belül megállapítom, hogy nem volt elég garancia a munkavállalói tulajdonszerzéssel kapcsolatban sem. A szerződést sietséggel állították össze, és utólag hagyták jóvá az igazgatótanácsban.
Mindezért felelősség terheli az ügylet előkészítőit, a szerződés megfogalmazásáért a jogi szakembereket is. A személyi felelősség megállapítására az Állami Számvevőszéket kértem fel február 21-én vizsgálatra. Az Állami Számvevőszék – néhány nappal ezelőtt kaptam meg írásbeli értesítését – a vizsgálatot megtagadta. Ezért a Központi Számvevőségi Hivatalhoz fordulok soron kívüli vizsgálat elrendelésére. Ez a vizsgálat fogja megállapítani, hogy szükséges vagy nem szükséges további lépés.
Az állami vagyon eredményes hasznosítása, felelős megőrzése a privatizációban részt vevő valamennyi szereplő gondos munkáját, felelősségét igényli. E területen mindenkitől a legnagyobb körültekintést és gondosságot várom el. A hibákra és a mulasztásokra az sem lehet mentség, hogy az állami vagyon értékesítését, kezelését végző szervezeteknél is emberek dolgoznak, hiszen a közvélemény, az ország polgárai joggal várják el tőlünk a hibátlan, felelősségteljes munkát. Ennek biztosítására a múltban is nagy figyelmet szenteltem, és a jövőben is minden erőmmel azon leszek, hogy meg tudjunk felelni ezekenek az elvárásoknak. Nem tűröm el a legkisebb lazaságot sem, még akkor sem, ha a kapkodást, az eljárási szabályok sajátos kezelését olyan körülmények magyarázzák, hogy munkahelyeket mentett meg, és munkahelyeket biztosított ez a lépés. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir