SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Honvédség hivatásos állománya a társadalmi-gazdasági rendszerváltás előtt alapvetően a hazai katonai felsőoktatási intézményekben, katonai főiskolán és akadémián, jelentős lészámban az egykori Szovjetunióban, valamint csekély számban Lengyelországban és Csehszlovákiában folytatta tanulmányait. Az akkori varsói paktumhoz való kapcsolódás alapvetően a szovjet katonai elmélet és gyakorlat ismeretét igényelte a hivatásos állománytól, úgy a katonai vezetés, mint a haditechnikai eszközök üzemeltetése és alkalmazása területén.
A nyugati katonai alkalmazási elveket az akkori ellenségképnek megfelelően az "idegen hadsereg ismeretek" keretében korlátozott mértékben oktatták. A rendszerváltás után a külföldi képzés, továbbképzés lehetőségeinek bővítése érdekében folytatott tervezőmunka során figyelembe vettük a Magyar Honvédség növekvő lehetőségeit az ENSZ-feladatok végrehajtásában, valamint a NATO-tagállamok által felajánlott képzési-továbbképzési lehetőségeket.
Az elmúlt években jelentős változás történt a magyar tisztek külföldi, nyugati katonai tanintézetekben történő oktatása terén. 1993-ban több mint kétszázan vettek részt vezérkari szintű képzésen, törzstiszti felkészítésben, különböző szintű alegység-parancsnoki képzésben és szaktanfolyamokon. A külföldi tanfolyamok közül jelentősen emelkedett a központi, NATO- és ENSZ-szervezésű felkészítésben részt vevők száma, ami egyre inkább a Magyar Honvédség új feladataira vonatkozó igények kielégítését szolgálja.
A felkészítés a nyugati országok felajánlása keretében történik. A fogadó országok között említem meg az Egyesült Államokat, a Németországi Szövetségi Köztársaságot, Nagy-Britanniát, Kanadát és Franciaországot. A NATO-tagállamokban végzett különböző tanfolyamok előnye – meghatározóan a vezérkari és törzsszinten –, hogy a szakmai felkészítés mellett kiemelt figyelmet fordítanak a vezetői készség fejlesztésére, a helyzetelemzésre, valamint a gyors és optimális döntéshozói képesség kialakítására.
(14.30)
A nyugati katonai tanintézetekben folytatott képzés lehetőséget biztosít arra, hogy tisztjeink betekintést nyerhessenek az adott fogadó ország honvédelmi, katonai rendszerébe, megismerhessék a várható katonai partnereink gondolkodásmódját, és ezáltal megalapozottá váljék a NATO, a Nyugat-európai Unió és az ENSZ békefenntartó szerveivel való együttműködés.
A külföldön folytatott képzéseknek a szakmai felkészültség bővítése mellett minden bizonnyal jelentősége van a bizalomerősítés területén is. A megszerzett ismeretek hasznosítására példaként említem, hogy a brüsszeli NATO-központban hazánk állandó katonai képviseletet tart fenn. A "Partnerség a békéért" program keretében rövid időn belül további olyan katonatisztek fognak tevékenykedni a közös feladatok összehangolása, megszervezése érdekében, akik kellő hazai katonai tapasztalattal és nyugati katonai tanintézetekben szerzett végzettséggel is rendelkeznek.
A hivatásos állomány megértette és felismerte a nyugati katonai elvek, ismeretek megszerzésének szükségességét, fontosságát. Mindezt bizonyítja a háromszoros túljelentkezés a tárca által szervezett, a pályázatokon meghirdetett, nyelvismeretet feltételező, külföldi katonai képzésre és továbbképzésre.
Szükségesnek tartom azt is elmondani, hogy a nyugati képzés előtérbe kerülése mellett korlátozottabb létszámban újra indult a magyar tisztek, főtisztek kiképzése az Oroszországi Föderáció vezérkari akadémiáján és alapvetően a keleti haditechnikai eszközök üzemeltetése területén az Ukrán Köztársaság katonai tanintézeteiben is.
Tájékoztatásul szeretném ismertetni, hogy 1994-ben a tárca, tekintettel a "Partnerség a békéért" programból adódó lehetőségek kihasználására, jelentősen növeli a külföldi és ezen belül elsősorban a NATO-tagországokbeli katonai képzésben részesülők számát. Terveink szerint az Egyesült Államokban, a Németországi Szövetségi Köztársaságban, Nagy-Britanniában és más országokban 200 fő kezdi meg… (Az elnök mikrofonja megkocogtatásával jelzi a válaszadási idő múlását.) …katonai tanulmányait a magasabb szintű képzéstől az alegységparancsnok-szintű képzésig.
A tárca és a Magyar Honvédség erőfeszítéseinek, valamint a hivatásos állomány fegyelmezett, öntevékeny feladatvállalásának eredményeként biztosan eleget fogunk tenni, a személyi vonatkozásban mindenképpen, a NATO, a Nyugat-európai Unió és az ENSZ szervezetével történő együttműködési követelményeknek. Köszönöm a figyelmet és a türelmet. Köszönöm a kérdést, képviselő úr. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir