TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztársaság Kormánya 1994. február 10-i ülésén foglalkozott a borsodi acélipar reorganizációjával. Megismerve a határozat tartalmát, elemezve azt szakértők bevonásával, az alábbi kérdéseket intézem államtitkár úrhoz:
A határozat szövegéből az a tény, hogy a nagykohó és az acélgyártó konverterek leállítása az igazi döntés, nem derül ki, csak a diósgyőri helyzetet jól ismerők számára. A szakma és a sajtó is úgy nevezi ezt, hogy a folyékony és szilárd technológia közötti választás esetében az utóbbi mellett döntött a Kormány. Nagy bátorság ez. Már volt, akinek a vak ló esete jutott ennek kapcsán eszébe. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a minőségi acélgyártáshoz elengedhetetlen a jó minőségű nyersvas. Hiszen a szilárd útvonal hulladékvasat használ fel, melynek összetétele ellenőrizhetetlen, sőt bizonyos ötvözők a gyártás során nem is égnek ki, akkumulálódnak, ezzel eleve kizárják bizonyos minőségi acélok gyárthatóságát.
Kérdezem tehát, államtitkár úr:
1. A nevében is nemesacélműnek nevezett Diósgyőri Nemesacél Művekben hogyan biztosítható a kormányhatározat után az európai színvonalú minőségi acélgyártás?
2. Van-e az országban elegendő hulladékacél, és ez milyen távra biztosítja az alapanyagot a diósgyőri és ózdi, szilárd technológiával dolgozó acélgyártás számára?
3. Milyen intézkedéseket tervez a Kormány a hulladékacél-ellátás biztosítására akkor, amikor a hulladékgyűjtő vállalkozások nagy része már ma is külföldi érdekeltségben van, és már ma is jelentős az exportjuk?
Várom államtitkár úr válaszait. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir