RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A Duna egyoldalú elterelése miatti vízpótlási lehetőségekről beterjesztett javaslat a szigetközi cselekvési program legkritikusabb, legsürgetőbb részével foglalkozik, melynek végrehajtásához a 57/1993. számú országgyűlési határozat értelmében a tisztelt Ház jóváhagyása szükséges. Az anyag tartalmazza a Kormány intézkedési programját, amely bemutatja a felszíni és a felszín alatti vízkészletbeni pótlásának ütemezését, pénzügyi vonzatait.
Amint az a t. Ház előtt ismeretes, az 1992. októberi Duna-elterelést követően a Szigetközben a Duna vízszintje katrasztrofális mértékben lecsökkent, és ez magával vonta a szigetközi vízháztartás teljes felborulását. Jelentős károk keletkeztek az élővilágban, s további kedvezőtlen folyamatok prognosztizálhatók a mező- és erdőgazdaságban, valamint a természetvédelemben, az idegenforgalomban és a Szigetközre oly jellemző táji összképben.
A káros folyamatok részbeni ellensúlyozása érdekében indokoltnak tűnik egy ideiglenes vízgazdálkodási rend kialakítása. A Kormány 1993 áprilisában egyszer már határozott erről, a végrehajtást azonban az Európai Közösség szakértőinek vezetésével létrehozott tárgyalások eredményének megismeréséig, valamint az Országgyűlés 1993-ban hozott 57. számú határozatában foglaltak miatt felfüggesztette. A tárgyalások eredményeként az Európai Közösség szakértői múlt év december 15-én javaslatot tettek a műszaki megvalósítás lehetséges változataira, a károk enyhítésére. Bár az általa kidolgozott ideiglenes vízmegosztási rend műszaki, vízgazdálkodási és ökológiai szempontból sem felelt meg teljes mértékben a magyar igényeknek, de a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt folyó perünkben mégis kedvezőbb, ha annak elfogadását támogatjuk. Ezenkívül nem elvetendő szempont, hogy megvalósítása nemzetközi garanciákat is tartalmaz. Ezért az Európai Közösség-i javaslatot a Kormány a pártok frakcióvezetőivel való egyeztetés után ez év januárjában elfogadta.
Az elfogadásunk kinyilvánítása mellett jeleztük aggályainkat is, bízva abban, hogy a hátrányos hatások a konkrét megállapodás megkötése során mérsékelhetők. Amennyiben a szlovák kormány is feltétel nélkül beleegyezését adja erre a megoldásra, úgy ennek szellemében kerülne sor a szükséges lépések megtételére.
Az Európai Közösség szakértői által kidolgozott ajánlások elfogadása érdekében még további erőfeszítéseket kell tennünk és teszünk is, és tesz a Kormány. Ha viszont az a helyzet áll elő, hogy ez a megegyezés időben nem jön létre, úgy a Kormánynak az a szándéka, hogy az ez évi vegetációs időszak kezdetére az általa már korábban, 1993 áprilisában – tehát közel egy éve – elfogadott határozat alapján valósítaná meg az ideiglenes vízpótlást. A rendkívül kevés érkező víz miatt elkerülhetetlen a magyarországi Duna-szakasz felső részén, a mellékágak kitorkollása felett a Duna vízszintjének megemelése, melynek érdekében a főmederben egy ideiglenes víz alatti fenékgátat kell építeni.
(19.30)
Az ideiglenes gát segítségével a víz hullámtéri mellékágba terelhető. A természetközeli állapot megközelítése érdekében szükség van a dunakiliti műtárgy használatára is, kizárólag természetvédelmi érdekből és ezzel a céllal. Ez nem jelenti ennek a duzzasztóműnek az üzemszerű használatát, és ez a döntés nem ellentétes az Országgyűlés korábbi határozataival, mert hiszen a műtárgy többfunkciós olyan műtárgy, amely hajózást, vízátbocsátást, vízleeresztést, vízszintszabályozást volt hivatva megoldani, és ezekből most csak egyetlenegyre, a dunai ágrendszer vízellátását biztosító vízszinttartásra rendezzük be, természetesen az árvíz, illetve a jég levonulását is biztosítva ezzel. A dunakiliti műtárgyat tehát így is használnunk kell jelenleg. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a vízpótlás csak ideiglenes, kármentesítő céllal történik. Nyilván a Hágai Nemzetközi Bíróság döntéséig él, ezért tervezett élettartama ennek megfelelően korlátozott, és igény esetén két hónap alatt elbontható.
A Kormány tudatában van annak, hogy a vízpótlás csak csökkenti, de nem oldja meg végérvényesen a felmerült problémákat, azonban az élővilág megmentése, illetve a helyi lakosság érdekének figyelembevétele miatt a vizsgált változások közül ezt a megoldást tartja a legjobbnak, megvalósíthatónak és a legkevesebb költséggel megoldhatónak ahhoz, hogy a vegetációs időszak kezdetére a hatása már érvényesülhessen a Szigetközben.
Mindezek figyelembevételével kérem az előterjesztés megvitatását és támogatását. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir