SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója:

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója:
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója: Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt kiapadt Ház! Olyan, akár az öreg Duna medre… Meglehetősen nehéz helyzetben vagyok, amikor az Országgyűlés dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottságának előadójaként kell beszámolnom a tárgyban a bizottsági ülésen elhangzott álláspontokról. Mindenesetre végül is a bizottság 7 igenlő szavazat mellett, 4 elutasítással az előterjesztést általános vitára alkalmasnak találta. A vita esetenként személyeskedésektől sem volt mentes, általában azonban inkább a részletes vitába illő, gyakran nem egészen érthető szakmai, elméleti ismertetésekkel volt tarkított. Megszólaltak különböző érdekeket képviselő szakértők, a térség polgármestereinek megbízottja, a Győr-Moson-Sopron megyei köztársasági megbízott, országgyűlési képviselők. A képviselők egy része azonnali beavatkozást sürgetett, hiszen az idő szorít, hamarosan itt a tavasz, a vegatáció elindul, a Parlament, a Kormány nem késlekedhet tovább, hiszen az ott lakók életkörülményeinek, az ökobiolgóiának a megindult pusztulását még vissza lehet fordítani.
Az országgyűlési határozati javaslat intézkedési tervének, amely hangsúlyozottan ideiglenes vízpótlást, kárenyhítést céloz meg, ellenzői ötletszinten mutattak fel egy-egy, a fenékküszöb építésétől eltérő műszaki megoldást. Egy képviselő arra mutatott rá, hogy minden ideiglenes vízpótlási megoldás rontja a hágai bíróság előtti esélyeinket, ugyanakkor megérti a szigetköziek megalapozott félelmét. Azonban a Kormány intézkedési tervével szemben kiviteli szintű megoldást nem tettek az asztalra az ellenzők, illetőleg szivattyús gravitációs megoldást javasoltak – enyhén szólva ötletszinten.
A bizottság tagjainak egy része, átérezve felelősségét, hangsúlyozta, hogy az újraélesztési kísérlet, a fenékküszöb megépítése, a mellé rendelt költségek felhasználásával, a Győr-Moson-Sopron megyei köztársasági megbízott irányítása mellett sürgősen kezdődjék meg. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir