PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem lehet szó nélkül hagyni a magyar Parlamentben azt, ami a múlt héten történt a Rádióban, ami történik az állami tulajdonú tömegtájékoztatásban. Szégyen, ami történik. Nem arról van szó, hogy közel 130 embert elbocsátottak a Rádióból, hisz – sajnos – máshol is van elbocsátás. Hanem arról van szó, hogy a demokratikus fordulat után közel négy évvel újra politikai okokból történik e lépés, ráadásul olyan méretű elbocsátás, amilyenre az 1956-os forradalom után sem került sor. Meg arról van szó, hogy a kormánypártok a tömegkommunikációval akarják a választásokat befolyásolni.
Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez holmi gazdasági megfontolású létszámleépítés. Ha takarékosság lenne a cél, a felmondási időre nem tiltották volna el a szerepléstől a kirúgottakat. És ki hallott már olyan leépítésről, ahol a sikeres részlegek irányítóival kezdik az elbocsátásokat. Ha csak takarékosságról lenne szó, nem próbálnák meg – még állítólagos szakmai, etikai vétségekkel vádolva is – megalázni az eltávolítottakat. Milyen az a jogállam, ahol ilyen általános vád 130 emberrel szemben megfogalmazható? S nyilvánvalóan nem nevezné a leépítéseket a teljhatalmú alelnök újra meg újra rendszerváltásnak, ha nem politikai indítékúak lennének az elbocsátások.
Az indíték nyilvánvaló: eltávolítani a közszolgálati rádióból azokat, akik – beleértve ebbe a kritikus hangot is – tárgyilagos műsorokat készítettek (Zaj a jobb oldalon.) , a megmaradókat pedig félelemben tartani: ha rosszak lesztek, legközelebb ti jöttök. Ez, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, rendszerváltás – visszafelé.
Az eltávolítottak között sokféle ember van. Egy részük biztos, hogy többet tett a magyar demokrácia, a szabad nyilvánosság megteremtéséért, mint az őket eltávolítók. Az előző rezsim idején is mertek olyan kritikus hangot használni, mint ma. Az ő példájukkal talán azt akarják bizonyítani; amit a gyengülő egypártrendszer nem mert megtenni, megteszi a mai Kormány működése utolsó heteiben. (Egy hang jobbról: Négy évvel ezelőtt kellett volna ezt mondanod, de akkor nem merted!) Vannak olyanok is az eltávolítottak között, akik már a rendszerváltás után lettek ismertebb rádiósok, újságírók. Még csak fel sem vetődhet velük kapcsolatban, hogy kirúgásukkal valamiféle elkésett rendszerváltozás történt. Velük és generációjuk nem Kormányt ajnározó tagjaival azt akarják megtanítani: nálunk ilyen demokrácia lesz, ehhez kell igazodni.
Túl sokszor hangzott el az elmúlt hónapokban ellenzéki politikusoktól, hogy a tv-hez képest a rádió igyekszik korrekt maradni. Úgy tűnik, ez volt elviselhetetlen. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy akad ember, aki elhiszi, amit a miniszterelnök úr vagy az MDF frakcióvezetője ismételget, hogy mindez a Kormánytól függetlenül történik. Ha a Kormánynak valóban nem lenne köze ehhez a leszámoláshoz, akkor is lépnie kellett volna, amikor az elbocsátási tervek nyilvánosságra kerültek, hisz nem igaz, hogy nem tudják, a választásokhoz közeledve egy ilyen lépés mit jelent a választások tisztasága szempontjából, a magyar demokrácia nemzetközi megítélése szempontjából. De a Kormány felelőssége nem elsősorban passzivitásából adódik; szerepe aktív volt mindvégig. A miniszterelnök alkotmányos kötelezettsége lenne a pártatlan tájékoztatásról gondoskodni. A miniszterelnök az egyetlen személy a magyar jog szerint, aki kezdeményezhetné a hatalmaskodó alelnök felmentését. De miért kezdeményezné, amikor ő, illetve elődje a köztársasági elnök jogkörét kisajátítva törvénytelen módon elnöki felhatalmazást adott az alelnöknek. A közelmúltban pedig a Kormány megerősítette ezt a hatalmat a szervezeti és működési szabályzat kormányjóváhagyásával.
S itt érdemes egy mai nyilatkozatból idézni. P. Szabó József, aki ebben az ügyben kulcsszerepet játszott, a következőket nyilatkozta a Kormány szerepéről: "A végleges lista csütörtökre készült el, és én is csak akkor értesültem róla, mikor Csúcs László viszszaérkezett a Kormánnyal való tárgyalásról." Hogyne lenne közvetlen felelőssége az elbocsátásokban a Kormánynak, amikor kimondottan a tisztogatás lebonyolítására külön több mint százmilliós pénzügyi támogatást is megszavazott. A Rádió alelnöke cinikusan, szándékosan törvénysértéseket követ el annak tudatában, hogy jogorvoslatra csak a választás után kerülhet sor. S ebben a Kormány támogatását élvezi.
A miniszterelnök úr, amikor alkotmányos felelősségét firtatják, azt szokta válaszolni: nem ő az alkotmánysértő, hanem a köztársasági elnök, mert nem hajlandó felmenteni Hankisst és Gombárt. Ki hiszi ma el, hogy az ő felmentésük esetében megváltozna a Kormány törekvése, hogy akkor leváltanák a két alelnököt. Egy ilyen kompromisszumról érdemben még csak tárgyalni sem lehetett az elmúlt évben, ami nem csoda, hisz a cél nem a kompromisszum volt a közszolgálatiság biztosítása érdekében, hanem a kormánypárti tömegkommunikációs monopólium megteremtése.
A Kormánynak tudnia kellett, amikor ezt az akciót elindította: Magyarországgal nem sokat foglalkozik a világsajtó, de egy ilyen hírrel megint sikerült néhány napra magunkra terelni a figyelmet. (Zaj.) Mert nem szoktak konszolidált országokban közel 130 rádióst – jelentős részben politikai megfontolásból – kirúgni állásából. Nem sok öröme lesz hazánknak, sem a következő kormánynak abból, amilyen képet rajzolnak az itteni viszonyokról. Nem a belső árulók aknamunkájának következménye lesz ez, hanem a Kormány médiapolitikájának.
(15.10)
Ma, a demokrácia negyedik évében újra cenzúra van Magyarországon. Nem kellenek ehhez főhivatású cenzorok – egyébként a Kádár-rezsimben sem volt rájuk szükség –, elég, ha a Kormány által elfoglalt intézményekben működik a hivatásos kormánypártiak egyoldalúsága és az elfogulatlanok igazodási kényszere. Az a Kormány, amelyik olyan biztos benne, hogy a választások után hatalmon marad – mint ahogy ezt a mai állítja magáról –, nem teremt magának ilyen helyzetet a külföldi és a hazai közvélemény előtt sem.
Az SZDSZ ilyen körülmények között – mint azt már jeleztük – nevetséges képmutatásnak tartja a médiatörvény-tárgyalásokat, azon nem vesz részt. Ismét felhívja a figyelmet: a miniszterelnök alkotmányos kötelezettsége a Rádió és a Televízió közszolgálatiságának biztosítása. A mai helyzetben ez megvalósíthatatlan a két elnök-alelnök leváltása nélkül. (Közbeszólás a jobb oldalról: Könnyekre fakasztottál! – Hoszszan tartó taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir