DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Többedik szónok lévén, azt gondolom, fölöttébb udvariatlan dolog lenne részemről, ha ismét elmondanám, mi minden van leírva ebben a törvénytervezetben és miért. Azt gondolom, hogy az előttem szólók erről már elég részletesen említést tettek. Engedjenek meg csak néhány pontot megemlítenem ezen törvénytervezet kapcsán is.
Jogalkotásunk sajátos gondjai tükröződnek ennek a törvénytervezetnek az anyagában is. Az elmúlt ciklusban rendkívül sok törvény született, és az embernek az volt az érzése, hogy ezek a törvények mint afféle bárdolatlan gerendák tartanak egy épületet, de ahhoz, hogy ezekből szép oszlopok legyenek, még nagyon sokat kell csiszolni vagy akár faragni is rajtuk. Már az elmúlt ciklus is, de a most megkezdett ciklus is indul ezen az úton, hozzányúl törvényekhez, pontosítja őket, és ezen pontosítások egy része egy ilyen eleve bent lévő kidolgozatlanságot old meg. Más esetekben pedig az élet változásai, az országban zajló gazdasági vagy egyéb társadalmi folyamatok kényszerítenek arra, hogy a megváltozott körülményekhez szabjuk hozzá a törvényeket.
Jelen esetben engedjék meg, hogy felhívjam a tisztelt Ház figyelmét arra: valójában nem is a foglalkoztatáspolitikai törvényt tárgyaljuk, hanem a költségvetési vitában vagyunk. Ez talán kicsit furcsa megfogalmazás, de mégis csak ez az indoka annak, hogy most, december 15-én ez a törvényjavaslat előttünk fekszik. Egy olyan horderejű kérdésben, mint a foglalkoztatás ügye, egy olyan országban, amely még mindig inkább csak szokja ezt a rendkívül rossz és kellemetlen társadalmi jelenséget, a széles körű és - úgy látszik - bizonyos szinten stabilnak mutatkozó munkanélküliséget, nem lett volna igazán - hogy így mondjam - illő dolog az Érdekegyeztető Tanácsban bekövetkezett megállapodásokat a költségvetési törvény rendelkező részében hozni, és ott adni megfelelő törvényi hátteret.
Más esetekben, talán kevésbé jelentős ügyekben mégis ezt az utat választotta a kormányzat, és jól tette, mert gyorsabban mehetnek át azok a módosítások, amik vannak. De gondoljanak csak bele, képviselőtársaim: ha egy olyan horderejű lépést, mint a bizonyos nyolctized százalékpontos csökkentést, egy egyszerű módosító indítványban, meg sem vitatva, rá sem világítva fogadtunk volna el! Azt hiszem, ilyen értelemben ellenzéki és kormánypárti frakciók elfogadhatják azt a megoldást, hogy itt egy nyílt módosításra kerül sor, de tudatában kell lennünk annak, hogy ez a módosítás messze nem tartalmazza azokat az igényeket, amelyeket az egész törvénnyel kapcsolatban ma már meg kellene oldani.
A bizottsági vitában nem tértem ki rá bizottsági elnöki minőségemben, de e helyt hadd említsem meg, hogy a Ház mindkét oldaláról ott jelen levő képviselők foglalkoztak azzal a problémával, hogy a kormányzat eredetileg két hullámban tervezte a foglalkoztatási törvény módosítását. Ha most az Érdekegyeztető Tanács miatt elénk került egy csomag, akkor nagyon nagy hiba lenne ezt a két hullámot megtartani; már az előző polémiából is látszik, úgy tűnik: a jövő év folyamán módunk lesz egy kicsit nyugodt körülmények között rátekinteni a foglalkoztatási politika aktuális gondjaira, és egy olyan módosítási csomaggal foglalkozni, amely megnyugtatóan rendezi - reméljük, hosszabb időre - ezeket a kérdéseket.
Az eddigi vitában szó esett a feketemunka kérdéseiről, és maga a módosítványcsomag is tulajdonképpen azzal indokol bizonyos lépéseket, hogy a feketemunka területén előbbrelépés legyen. Szeretném kifejezni a kereszténydemokraták azon véleményét, hogy egy-egy foglalkoztatási törvény módosítása során a feketemunka kérdését megoldani nem lehet. Azt hiszem, ebben széles körű egyetértés van, és ha majd egy komolyabb módosítási csomaggal dolgozunk, akkor nagyon ki kell térni azokra az adott esetben más tárcák hatáskörét érintő feladatokra - az adózási fegyelem kérdéseire, a szükséges jogszabályok, a szükséges jogosítványok, adott esetben büntetőeljárásokkal kapcsolatos módosítványok megadására -, amelyek nélkül ezt a problémakört megoldani nem lehet. De azt hiszem, mindenki tudja, hogy a társadalom egyik legnagyobb problémájáról van szó, s ha egyszer ezen a téren sikerülne áttörést elérni, nagyon sok gondunk megoldódhatna.
Engedjék meg, hogy én is kitérjek arra a sajtóvitára, amely az Érdekegyeztető Tanács és a Munkaügyi Minisztérium között robbant ki. Hozzám is érkezett olyan jelzés, hogy az érdekegyeztetés megfelelő oldalai a bizottsági meghívóból szereztek tudomást arról, hogy a Ház napirendre tűzi ezt a kérdést. Nem kívánom eldönteni ezt a vitát, nem ránk tartozik, de az a kívánság azért ránk, képviselőkre tartozik, hogy valóban alakuljon ki egy olyan világos, áttekinthető, folyamatos információáramlás a kormányzat és az érdekegyeztetési felek között, ahol akár postázási hibák, akár félreértések kizáratnak és nem kerül sor ilyen polémiára.
Végezetül még egy gondolatra szeretnék kitérni, amelyet az MDF-es vezérszónok hozott ide, amikor az önkormányzatok szerepét kezdte emlegetni a foglalkoztatás gondjaiban. Szeretnék csatlakozni ahhoz, hogy az önkormányzatoknak rendkívül jelentős szerepük lehet, és törvényi szinten talán növelni is kellene a jövőben azon szerepüket, hogy a helyi foglalkoztatási gondok megoldásához hatékony eszközökhöz jutnak és abban a meglévő szerepük tovább erősödik.
Hogy ez a gondolat most ide keveredett, talán az elmúlt vasárnapi választásokkal is összefüggésbe hozható. Úgy tűnik, hogy a parlament minden pártja rendelkezik az önkormányzatokban olyan súlyos, nagy feladatokkal járó pozíciókkal, amelyek azt jelentik, hogy érdekeltek leszünk, vagyunk mindannyian abban, hogy az önkormányzatok helyzetét a törvényhozás segítségével a lehető legjobb állapotba hozzuk. Azt hiszem, ezen a téren is lehet lépni, sőt most ez a törvénycsomag is kisebb lépéseket tesz, hiszen amikor azokat az egyéves határidőket - amelyek nem is feltétlenül a törvényhozó szándékát tükrözték, hanem a kicsit pontatlan fogalmazás miatt nehéz helyzeteket eredményeztek - megoldjuk, ezzel az önkormányzatokat mint munkáltatókat is jobb helyzetbe fogjuk hozni.
Ezzel a reménnyel szeretném kifejezni: a kereszténydemokraták tényszerűen elfogadják, hogy most erre a törvénymódosításra sor kerül, ezeket a pontokat támogatni fogják, és bíznak abban, hogy egy átfogó és a foglalkoztatási gondokat hosszabb távon jelentősen kezelni képes törvénycsomaggal még az első félévben, különösebb siettetés nélkül, elmélyedt munkára lehetőséget adó módon lesz alkalma a Háznak foglalkozni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir