DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rendkívül rövid törvényjavaslat áll előttünk, és ahogy a miniszteri expozéból, valamint a bizottsági előadók támogató nyilatkozatából is kiderül, ennek tartalmával tulajdonképpen nem nagyon lehet vitába szállni, sem szükségességével, sem tartalmi rendelkezéseivel.
Mégis van a törvénynek, helyesebben az előterjesztésnek egy olyan formai hibája, amire mindenképpen ki kell térni. A törvénytervezet 2. és 3. §-a tulajdonképpen önkormányzati szabályozási jogot tartalmaz, 3. §-a pedig értelmező rendelkezéseket. Nekem egyedül és kizárólag a törvénytervezet 1. §-ával van gondom.
A gondom pedig az, hogy a Házszabály 97. §-ának (2) bekezdése azt tartalmazza, hogy a törvényjavaslat és a módosító javaslat indokolásában meg kell jelölni az elfogadása esetén várható társadalmi - lehetőség szerint számszerűsített - becsült gazdasági hatásokat. Tisztelt Ház, ez az előterjesztés a Házszabály ezen előírásaihoz még nem is hasonlít. Az előterjesztés 1. §-a - amely az adóalanyok és az adófizetés időbeli hatályát érinti - nem vitásan nagyon lényegesen befolyásolhatja az önkormányzatok helyi adóból származó bevételét. Egyértelmű a Házszabály 97. § (2) bekezdése szerint, hogy a Ház e tekintetben akkor van döntési helyzetben, ha a miniszteri előterjesztés legalább szóban, vagy az írásbeli előterjesztés tartalmazta volna azokat a becsült adatokat, amelyek ennek a helyi adóbevétel-csökkenésnek a mértékére legalább valamilyen utalást tettek volna, hogy a Háznak tulajdonképpen elképzelése lehetett volna arról, hogy ez milyen mértékű adócsökkentést eredményez.
(12.50)
Tisztelettel: ezen túlmenően nekünk sem a törvény 2., sem a 3. pontjával kapcsolatban nincs kifogásunk. Addig, ameddig erről megfelelő tájékoztatást nem kapunk a minisztérium részéről, nem fogjuk tudni a törvény elfogadását támogatni.
Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir