KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Tudom, hogy a Ház, de talán olykor a tévénézők is azzal gyanúsítják az azonnali kérdések órájában kérdést feltevő képviselőt, hogy összebeszélt a tárca képviselőjével. (Zaj a jobb oldalon. - Dr. Torgyán József: Így van!) Talán a mostani kis zavarom bizonyítja, hogy ez az összebeszélés nem, vagy legalábbis nem jellemzően történik meg, tudniillik azt kell mondjam, hogy a kérdésére nem tudok kielégítő választ adni.
Egyetértek önnel abban, hogy a fiatalok munkavállalási esélyeit, versenyképességét meghatározza az a tény, hogy milyen az iskolarendszer, milyen az iskolarendszer szerkezete, milyen az oktatás minősége, milyen szakmára képez a szakoktatási intézményrendszer és rendelkeznek-e az első állást kereső fiatalok piacképes szaktudással. Ugyanakkor nem hiszem, hogy korrekt lenne, ha én a piacképes szaktudásért folytatott tárcaküzdelmet vagy ennek a küzdelemnek a csekély eredményeit egy másik tárca munkájának a hiányosságaként próbálnám meg feltüntetni. Meggyőződésem, hogy a piacképes szaktudással való felvértezéshez egy új minőségű közoktatás kell, amely az alapozó képzésben a fiataloknak szélesebb körű általános ismeretet nyújt és erre kell ráépíteni a korszerű szaktudást. Ennek a korszerű szaktudásnak a biztosítása azonban a munkaügyi tárca feladata.
Vannak minták, példák a jövőből: ilyen a világbanki program, ilyen a PHARE-program és van olyan konstrukció, amely modulrendszerű, konvertálható, a korszerű szakképzés szerkezetét rajzolja fel. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a végrehajtás egy ilyen hihetetlenül nagy rendszerben, mint a szakképzés, nem hónapok, hanem évek kérdése.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir