BERREGI ISTVÁN

Full text search

BERREGI ISTVÁN
BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megkérdezni a miniszter urat, van-e önnek, illetve minisztériumnak olyan szándéka, hogy rövid időn belül eltörlik a meliorációs költségek kötelező megfizettetését a kárpótlás útján földhöz jutottak esetében, akár szövetkezet, akár állami gazdaság a követelő. Ugyanis szomorú és elgondolkodtató, ami ma sok helyen a gyakorlatban van a fennálló jogszabállyal kapcsolatban.
Úgy hiszem, sokan tudjuk azt, hogy amikor az állam e törvényt életbe léptette, elég nagy támogatást nyújtott a művelet végrehajtásához. Azt is nagyon jól tudjuk, hogy több helyen semmit, vagy nagyon keveset, számos helyen pedig egyenesen szinte jóvátehetetlen hibát követtek el e tevékenységgel. Azóta például sok helyen bármennyit imádkoznak és kérik isten segítségét, az elvezetett talajvizet közösen sem találják meg. De maradjunk ott, ahol valóban elvégezték és talán még jól is csinálták. Ha e művelet valamit ért, akkor már rég kitermelte a bekerülési költséget. Főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a kárpótlásra kijelölt földek esetében - melyről most szólni kívánok - 15-20, esetleg 30 éven keresztül egy fillér bérleti díjat nem fizettek valódi tulajdonosoknak a földhasználók. Gondolom, a föld bérleti díjának ki nem fizetése bőven fedezte az esetleges bekerülési költségeket.
Vannak olyan szövetkezetek, melyek pár táblában elvégzett meliorációs költségeiket ráterhelték az egész földterületükre. Több helyen az egész falu lakossága állítja, hogy a táblában egy kapavágást, egy ásónyomot nem végeztek el melioráció címszó alatt, de fizetni mégis kell a kárpótoltaknak, mert a pár éve esetleg távolról odakerült elnök, vagy igazgató állítja, hogy a munkát elvégezték, és így nem ad igazolást.
A földhivatal pedig természetesen neki hisz. Ugyanis jelenleg a törvény szerint, amíg a szövetkezet vagy állami gazdaság vezetése nem ad igazolást a földhivatal felé, hogy a kárpótolt kifizette a tartozását a szövetkezetnek, addig nincs tulajdonjog-átírás. Sok helyen pedig valódi gondot okoz ezen összeg előteremtése is. A földhivatal pedig küldi a felszólítást, amennyiben 15, vagy 30 napon belül nem fizeti ki a tartozását, továbbra is a szövetkezetet jegyzik be használónak.
Magyarul: valaki már másfél éve megvette a földjét a kárpótlási jegyre, ki is mérték neki, de a tsz nem hajlandó kiadni a földet. Ugyanakkor az illető kárpótlási jegyét már több mint egy éve elköltötte, beruházta a gazdaság. A kárpótlásra jogosultnak pedig se földje, se jegye. Az már csak hab a jelképes tortán, hogy több szövetkezet még ma sem fizette ki ez irányú tartozását az állam felé, de a tagtól mégis követeli.
A törvény végrehajtásában bizony még nagyítóval sem lehet olyat felfedezni, ami akár a magántulajdon, akár a kárpótolt érdekét a legkisebb mértékben is védené. Várom miniszter úr szíves és sürgős intézkedését ez ügyben. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir