DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az állami támogatást nem kell a vevőnek megfizetnie, de a meliorációs költségek e feletti részét igen. Ezt a szövetkezeti tagok annak idején saját pénzükből állták. Nem tervezzük ennek az eltörlését, nem is lenne igazságos.
Az aranykorona-értékben ki nem fejezett értéknövekedés elszámolásának rendjét a kárpótlásról és a földkiadó bizottságokról szóló törvények szabályozzák.
(15.30)
Mivel ez mégis nagyon sok embernek jelent gondot, elmondom, mi a teendő ilyen vitás esetekben. Akkor, ha a kárpótlási árverésen megszerzett föld új tulajdonosa túlzottnak tartja a melioráció és a mezei leltár címén a nagyüzem által közölt összeget, forduljon a megyei kárrendezési hivatalhoz. A hivatal ellenőrzi és megállapítja az általa helyesnek tartott új összeget. Ha ezt az új összeget az új tulajdonos, vagy pedig a nagyüzem nem fogadja el, akkor, sajnos, e törvények alapján nincs más mód, mint bíróságra bízni a végső döntést.
Ha a szövetkezeti földtulajdon-részarány kiadása esetén alakul ki ilyen vita, akkor az új tulajdonos kérésével forduljon a földkiadó bizottsághoz. A földkiadó bizottság szakhatóság bevonásával ellenőrzi és megállapítja az új vagy az általa helyesnek tartott összeget. Ha ezt a nagyüzem vagy az új tulajdonos nem fogadja el, akkor sajnos ismét a bírósághoz kell fordulniuk jogorvoslatért.
Ezeknek az összegeknek az eltörlésére lehetőséget nem látok, ingyenes vagyonátadást ebben az esetben sem támogathatunk.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir