DR. KOVÁCS PÁL

Full text search

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen a képviselő úr kérdését. Egyetértek abban, hogy az energiahordozók áremelése a nyugdíjasokra - és mindenki másra is - nagy terheket ró. Abban is, hogy természetesen különösen sok teher hárul azokra a háztartásokra, amelyekben egy jövedelemből élnek, s különösen akkor, ha ez az egy jövedelem nyugdíj, s különösen, ha ez egy kisnyugdíj.
Azt a helyzetet tudom ismertetni, amelyben ma vagyunk; ezt azért fogalmazom így, mert a hét végén még érdekegyeztető tanácsi tárgyalások lesznek ebben az ügyben, tehát nem fejeződtek be a kompenzációról folytatott megbeszélések. A kormánynak van ebben az ügyben egy döntése, amely a következőket tartalmazza:
Minden költségvetési többletbevételt kompenzációra kell fordítani. Erről a bevételről a Pénzügyminisztérium számításai azt mondják, hogy ez körülbelül 9 milliárd forintnyi lesz. A kormányhatározat azt is kimondja, hogy a lakosságot, bizonyos lakossági rétegeket és intézményeket is kompenzálni kell. Ebbe az intézményi körbe oktatási, egészségügyi, szociális intézmények sorolandók. A megosztást a két rétegnek szánt kompenzációra úgy gondoljuk, hogy 6 milliárdnyi a lakosságé, 3 milliárdnyi pedig az intézményi kompenzációra fordítódjék. Nagyon fontos, hogy lehetőleg a legrászorultabbakhoz jusson el az intézményi kompenzáció, hiszen a növekvő terhek őket sokkal nagyobb mértékben sújtják, mint másokat. Ennek megfelelő technikát kell tehát kidolgozni.
Az is fontos, hogy lehetőleg ez a technika egyszerű legyen, s feleljen meg annak a követelménynek, amit a kormány megfogalmazott, hogy nem egyszeri kompenzációról van szó, hanem egy folyamatról, ami azt jelenti, hogy be kell építeni ezt a kompenzációt a jóléti támogatási rendszerbe. Itt nagyon sok vizsgálódást folytattunk a lakások energiafogyasztását illetően...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir