DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Emlékeztetem arra, hogy az előző kormány alatt ez év végéig, határozott időre kötötték a falugazdászokkal a szerződéseket; a bizonytalanság fő forrása már az indulás pillanatában megszületett. Ezt ne rajtam kérje számon. Mi ugyanis a kistermelők érdekében egy hatékony, stabil szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozunk. A jelenlegi falugazdászok közül sokan tisztességgel, becsülettel végzik a dolgukat, mégis sorozatosan kapjuk a jogos panaszokat a képviselő urak interpellációjában és levelekben is, például a földkiadó bizottságokról, a kárpótlási, a meliorációs költségek elszámolásairól, a rossz termelői szerződésekről, amelyek bizonyítják, hogy ez a rendszer nem oldotta meg még a legégetőbb gondokat sem.
Meggyőződésünk, hogy hatékony szaktanácsadási rendszerre van szükségük a termelőknek, nekünk pedig a szükséget egyeztetnünk kell anyagi lehetőségeinkkel. Ha a parlament elfogadja a költségvetést, elvileg akkor is csak alig több mint fele összeg áll rendelkezésre a falugazdász-hálózat anyagi fenntartására. Másrészt, mint minden intézménynél, itt is jól és kevésbé jól, vagy rosszul teljesítő falugazdászokkal állunk szemben.
A fentiekből adódóan a jelenlegi közel 800 falugazdászt nem tudjuk fenntartani, és sokak esetében a szerződés meghosszabbítása nem is indokolt. Az önök által alkotott szabályokból adódóan decemberben felmondtuk valamennyi falugazdász szerződését. Akiket megtartunk, azokkal új szerződést kötünk, a feladatok oldaláról jobban meghatározva tevékenységüket - az agrárkamarákkal szorosan együttműködve. Lehetőséget teremtünk arra, hogy az önkormányzatok is nagyobb szerepet vállaljanak a falugazdász-hálózat működtetésében. Amennyiben vállalják a költségek felét, úgy mi vállaljuk a másik felét, ha alkalmazni kívánnak falugazdászt - a kamarai mezőgazdasági bizottságokkal egyetértésben.
Az általunk száz százalékban finanszírozott és az önkormányzatokkal karöltve alkalmazott falugazdászok száma elérheti a jelenlegit. Távlatosan pedig meggyőződésünk, hogy szakmai, de pénzügyi irányításuk is átkerül a leendő agrárkamarákhoz, remélve ettől azt, hogy a tisztán hatósági szerepkör ötvöződni fog a kamarában megtestesülő értékekkel. A részletekről a költségvetés elfogadása után azonnal döntünk. Tisztelt Országgyűlés, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir