DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Mint ismeretes, a közelmúltban a Fidesz egy alkalmazottját szabálysértési bírság átváltoztatása céljából, Debrecenben a rendőrség a hajnali órákban állította elő lakásáról.
A konkrét üggyel nem kívánok foglalkozni, ám az eset néhány általános problémára felhívja a figyelmet.
1. Szükség van-e arra, hogy parkolási szabálysértés miatt indult ügyben - a közelmúlt rosszízű emlékét felidézve - a hajnali órákban állítson elő állampolgárokat a rendőrség? Ha miniszter úr nem látja szükségesnek az ilyen intézkedéseket, mit óhajt tenni ezek elkerülésére?
2. A magyar börtönviszonyokat ismerve, amelyekről egy nemzetközi bizottság nemrég mondott lesújtó véleményt - részben épp a túlzsúfoltság miatt -, indokoltnak tartja-e a belügyminiszter úr, hogy szabálysértési bírság átváltoztatására vegyék igénybe a börtönök szabad kapacitásait, amikor bűncselekmény miatt elítélt bűnözőket sem tudnak bevonultatni büntetésük letöltése végett? Ha nem tartja ezt indokoltnak a belügyminiszter úr, mit óhajt tenni a helyzet megváltoztatása érdekében?
3. Magyarország már több mint négy éve aláírta és több mint két éve ratifikálta az európai emberi jogi egyezményt. Nem lehet vitás, hogy a szabálysértési bírság elzárássá történő átváltoztatásának magyar szabályozása nem egyeztethető össze az egyezmény 5. és 6. cikkelyével, amelyek a szabadsághoz és a méltányos eljáráshoz való jogról szólnak. Nem véletlen, hogy Magyarország a 6. cikkely 1. pontja tekintetében fenntartással élt.
Figyelembe véve azt a körülményt, hogy Magyarország európai integrációjának egyik alapfeltétele az emberi jogok minél teljesebb körű elismerése, meddig tartja a jelenlegi magyar szabályokat kielégítőnek a belügyminiszter úr és mit óhajt tenni e kérdés európai normáknak megfelelő rendezése érdekében? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir