KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön kérdése nem kérdés, hanem állítás, hiszen "A kormány is gerjeszti a munkanélküliséget!" cím után nem kérdőjel van, hanem felkiáltójel. Én szívből remélem, hogy azok a tények, amelyeket válaszomban megpróbálok felsorolni, az ön előre eldöntött indulatát megpróbálják megfordítani.
A tények első csoportja: a munkanélküliség nagyságrendjét a mindenkori gazdasági helyzet határozza meg és a gazdasági növekedés befolyásolja. Az ez évi szomorú példa bizonyítja, hogy a gazdasági növekedésnek egy viszonylag alacsony szintje nem tudja megállítani a foglalkoztatotti létszám csökkenését, és bár a foglalkoztatotti létszám csökkenésével - erről többször beszéltem a nyilvánosság előtt - a regisztrált munkanélküliek száma is csökken, valamennyien tudjuk, hogy a regisztrált munkanélküliek száma nem fejezi ki a munkanélküliség teljes nagyságrendjét.
A regisztrált munkanélküliek között nem szerepelnek az aktív eszközökben részt vevő munkanélküliek, azok tehát, akik támogatott foglalkoztatásban részesülnek, vagy képzésben vesznek részt, vagy közhasznú foglalkoztatás résztvevői. Ezért tehát az ön kérdése és a munkanélküliség nagyságrendje között egyetlen összefüggést találok; azt tudniillik, hogyha 1994-ben csökkent volna a közhasznú foglalkoztatásban, a képzésben, más aktív eszközben részesülő munkanélküliek száma, akkor a statisztikában lehetett volna érzékelni a regisztrált munkanélküliek számának növekedését. Ennek azonban a fordítottja igaz: 1994-ben folyamatosan csökkent a regisztrált munkanélküliek száma.
A második ténycsoport: az aktív foglalkoztatási eszközök valóban enyhíthetik a munkanélküliség kínját és javítják a munkanélküliek elhelyezkedési esélyeit. Az aktív eszközöket a mindenkori kormány a Foglalkoztatási Alapból finanszírozza, amelynek forrása a privatizációs bevétel.
Az ön interpellációjában van egy alapvető tévedés, az tudniillik, hogy 1994-ben nem állt rendelkezésre az a 21 milliárd forint, amelyre ön utalt. Azt már önnek kell megítélnie, hogy helyes volt-e az előző évi költségvetésben 175 milliárd forintos privatizációs bevételt betervezni. Annak a mérlegelését is önre és képviselőtársaimra bízom, vajon kinek a felelőssége és feladata, hogy ebből a betervezett 175 milliárdból alig-alig csordogált be valami az első félévben és mind a mai napig nem éri el a 10 milliárd forintot a készpénzes bevétel aránya.
(16.10)
Márpedig abból a körülbelül 12 milliárd forintnyi kárpótlási jegyből, amennyi a privatizációs folyamatban befolyt, sajnos a Foglalkoztatási Alapot feltölteni nem lehet és aktív eszközöket finanszírozni nem lehet. Egyébként a Foglalkoztatási Alapnak ennek ellenére katasztrofális pénzhiánya nincs, mert először a költségvetéstől kaptunk kölcsön 2,5 milliárd forintot az elmaradt privatizációs bevételek pótlására, most pedig a Szolidaritási Alap csoportosított át ugyancsak 2,5 milliárd forintot.
A harmadik ténycsoport tehát, hogy az ön értesülései tévesek. Fedezethiány nincs, a megtervezett programokat a munkaügyi központok végrehajtják, szerződési kötelezettségüknek eleget tudnak tenni. Erről egyébként december 8-án értesítette a tárca faxban a munkaügyi központokat - ugyanazon a napon, amikor ön az interpellációját benyújtotta.
Nem is értem a Budapestre vonatkozó észrevételét, hiszen az az összeg, amelyet ön említett, a teljes áthúzódó hatása a Foglalkoztatási Alapnak a jövő évre; a budapesti központnak összesen 300 millió forintos áthúzódó kötelezettsége van. Egyébként ezzel a 3 milliárd forinttal ön úgy bűvészkedett, mint ahogy az egyszeri ligeti közönségcsalogatóról mondják, hogy tudniillik itt látható a világ leghosszabb óriáskígyója, mely a fejétől a farkáig húsz méter, a farkától a fejéig harminc méter, összesen száz méter... Ezt a 3 milliárdos hiányt ön elszámolja idén és elszámolja jövőre - így jön ki önnek a 9 milliárd forintos jövő évi összeg... (Szórványos derültség.)
Mindebből következően a Foglalkoztatási Alap jövő évi kerete 12 milliárd forint, amelyhez hozzájárul 3 milliárd forint áthúzódó hatás 1996-ra. Ez a pénz nem sok, de takarékos és hatékony gazdálkodással elegendő, és ehhez hozzájárul még 5 milliárd forint átcsoportosítási lehetőség a Szolidaritási Alapból, amelyet egyetértéssel tudomásul vett az Érdekegyeztető Tanács. Így a jövő évi felhasználható pénz nagyságrendje körülbelül az ez évinek felel meg.
Kedves Képviselő Úr! Ön a múltkor azt mondta, hogy nőknek sosem szokott nemet mondani... (Derültség.) Én azt mondom, nemcsak az a legény, aki ütni tud, hanem az is, aki állja... (Derültség.) Ön nagyon érzékenynek bizonyult a múltkori válaszommal kapcsolatban...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir