DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnöknő. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a költségvetési vitában elhangzottakra reagált Békesi pénzügyminiszter úr, és ennek kapcsán a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjának két tagjára is megjegyzést tett - az egyikre súlyosan dehonesztáló kijelentéseket -, s ezen túlmenően még a magyar útra is sértő kijelentéseket tett, akkor én kértem a pénzügyminiszter úr rendreutasítását; amikor ez nem történt meg, akkor jeleztem, hogy a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja megvitatja az elhangzottakat, és arra reagálni fog.
Ezt megtettük, és visszautasítjuk a pénzügyminiszter úr hangnemét. Nem a személyünket ért támadásokat illetően - hiszen úgy gondolom, ha a pénzügyminiszter úr engem dicsérne, azt találnám sértőnek, tehát ő szidhat engem bármikor, ezt én nem fogom sértésnek tekinteni. De úgy gondolom, egyebekben semmiképpen nem lehet helyeselni azt a módszert, hogy egy pénzügyminiszter a felszólalásaiban mutasson rá arra, milyen jó irányban haladunk - az ország pedig napról napra egyre jobban tönkremegy, és sztrájkok követik a sztrájkokat, tiltakozó megmozdulások a tiltakozó megmozdulásokat, miközben a pénzügyminiszter rózsaszínűre festi az eget, (Derültség a bal oldalon.) az általunk felvázolt megoldási módozatra pedig minősíthetetlen hangon reagál.
Tehát úgy gondoljuk, és a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja azt az álláspontját rögzítette az ügyben, hogy sajnos a pénzügyminiszter úrnak az elfogadhatatlan, rossz, az országot katasztrófába vivő pénzügyi politikájával szemben nekünk minden lehetséges alkalommal és módon szólnunk kell. S amikor ő Etelközt emlegette, megfeledkezett arról, hogy Etelközbe a kommunista párt központi bizottsága szerette volna az országot visszavinni. Mi egy egész más utat: a nyugat-európai integrációt választottuk kezdettől. Lehet, hogy a pénzügyminiszter úrnak a magyar út elfogadhatatlan, de tizenöt millió magyarnak ez az egyetlen egy útja lehet, és a Független Kisgazdapárt is ezt az utat választotta, amikor 1945-ben kormányra került. Az ön által olyannyira csodált idegen közgazdászok pedig a mai napig sem tudják megfejteni, hogy mi volt annak a pénzügyi csodának az alapja, amellyel a Független Kisgazdapárt rövid két év alatt a porig rombolt országot felépítette.
A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja úgy gondolja, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere a magyar megoldásra nem mondhat a Házon kívül - de különösképpen nem mondhat a Házon belül lekicsinylő véleményt. Úgy gondolom, hogy ebben az országban volt éppen elég politikus, aki mindig idegen érdekeket, idegen gondolatokat követett. Hallottam én már ennek a Háznak bizonyos tagjaitól akár még Micsurint is dicsőíteni, miközben a mi Széchenyi Istvánunk gondolatai teljesen feledésbe merülnek.
A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy ha mi idegen gondolatokat fogunk követni, akkor mindig mások után fogunk kullogni. És ha a pénzügyminiszter úr azt az utat fogja járni, amelyet jelenleg jár, akkor mi előre prognosztizáljuk, hogy 2000 körül 38 uszkve 40 milliárd dollár lesz az államadósság - a mi szakértőink számításai szerint -, és ezt az utat mi nem vagyunk hajlandók követni. S ha a Független Kisgazdapárt egy többpárti parlamenti demokráciának megfelelően más véleményt hangoztat, mint ami a pénzügyminiszter úr álláspontja, azt ön köteles tiszteletben tartani, és nem engedheti meg magának, hogy azzal kapcsolatban a Házban szokatlan hangnemet alkalmazzon. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir