SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA, ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót elnök úr! Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A cukor vámjának megállapítása a GATT-fordulón az úgynevezett vámosítás keretében folyt. Ezt írta elő a GATT-forduló szabálya úgy, hogy vámegyenértéket kellett számolni, tehát százalékban kellett megadni a világpiaci és a hazai ár különbségét.
Számításaink azt mutatták, hogy a cukor hazai ára három év átlagában 39 százalékkal volt magasabb, mint a világpiaci ár. Mivel a cukor vámja már ekkor is 80 százalék volt, ezt az értéket a kapott vámegyenérték ellenére a magyar ajánlatban megtartottuk, így nem volt viszont lehetséges a cukor importengedély kötelezettségének vámmal való kifejezése.
(15.30)
Nemzeti ajánlatot csak kivételes esetekben lehetett tenni. Ismeretes előttünk a cukoripar véleménye, miszerint a 80 százalékos vám nem elegendő, és 1995-ben mintegy 20 százalék pótvámot tartanának szükségesnek. Az uruguayi forduló záródokumentuma lehetőséget nyújt pótvám kivetésére, ha az importált áru átlagára túl alacsonyra süllyedne a '86-88-as bázisimport átlagához képest, illetve ha az import mennyisége abból a termékből túl magasra emelkedne az előző három évben importált mennyiséghez képest. A pótvámot meghatározott kalkulációval lehet kiszámolni.
A cukoripar számításai 11,7 százalékos pótvámot tesznek lehetővé áralapon és 26 százalékosat mennyiségi alapon. A pótvám kivetésére sor fog kerülni a GATT-rendszer bevezetését követően, amint a világpiaci ár csökken vagy a bejött mennyiség a bázisidőszaki viszonylag szerény import mennyiségét meghaladja.
A jelenlegi körülmények között ezek az intézkedések kellő mértékben védik a cukoripart. Ha mégsem, akkor kezdhetjük el az újratárgyalási folyamatot a GATT keretén belül, ekkor viszont számolnunk kell azzal, hogy a cukor vámjának emelése fejében más termék vámját csökkentenünk kell.
Megjegyzem, hogy a cukor világpiaci ára az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, jelenleg 370 dollár/tonna körül van. Figyelembe kell továbbá...(Az elnök kikapcsolja az államtitkár mikrofonját.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir