DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Gyakran felvetődő és sokszor vitatott kérdés került most a Ház elé. Örülök, hogy szólhatok róla, elmondhatom a tárca ezzel kapcsolatos álláspontját, így talán félreértéseket is el lehet oszlatni ebben az ügyben.
Való igaz, hogy a felsőoktatási törvény valamennyi felsőoktatási intézményt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium hatáskörébe utalta. Szeretném azonban aláhúzni, hogy a hatáskörbe vonás itt pusztán törvényességi felügyeletet jelent. Azt a célt szolgálta a felsőoktatási törvény ezzel, hogy egységesen lehessen meghatározni a felsőoktatás fejlesztésével kapcsolatos feladatokat; hogy egységessé lehessen tenni a finanszírozást, természetesen figyelembe véve az egyes ágazatok eltérő specifikumait és sajátosságait. Pusztán törvényességi felügyeletről van tehát szó.
Ezzel kapcsolatban a művelődési tárca álláspontja az, hogy a művelődési tárca a továbbiakban nem kíván szakmai irányító szerepet játszani a felsőoktatási intézmények életében. Ezt szakmai kompetenciával felruházott testületek hatáskörébe kívánja utalni. Így akkor, amikor az agrár-felsőoktatás területén a képzés tartalmát, követelményeit kell meghatározni, alapvetően a Földművelésügyi Minisztérium szakembereire kívánunk támaszkodni. Olyan emberek fogják tehát meghatározni az elméleti képzés tartalmát és irányait, akik maguk is kapcsolatban állnak a tangazdaságokkal, a gyakorlati képzés egész területével. Azt gondolom, ez kellő garanciát jelent arra, hogy megmarad az együttműködés az elméleti és gyakorlati képzés között és arra késztet bennünket, hogy együttműködjünk ebben a képzésben a Földművelésügyi Minisztériummal. Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir