DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm, elnök asszony! Nagyon röviden, mert nem szeretném veszélyeztetni a mai általános vita lezárását.
Úgy gondolom, hogy a hatpárti erőltetése nem a parlament kérdése. Vannak ügyek, amelyek nagyságrendjüknél fogva követelik ezt. A szövetkezeti ügy ilyen. Úgy gondolom, hogy a szövetkezeti törvény jelzett és a kormányprogramban is megfogalmazott átfogó módosítása során szükség lesz ezekre az egyeztetésekre.
A másik, hogy nemzetközileg ugyan elfogadható az a szövetkezeti törvény, mint jogalkotási produktum, amelynek a módosítása most napirenden van, ugyanakkor abban életidegen, testidegen, szövetkezetidegen elemek is vannak. Úgy gondolom, ez nem a mai vita tárgya. Ami még ehhez a mostani hozzászóláshoz tartozik, hogy voltak-e Magyarországon szövetkezetek 1989-ben. Egy kicsit hasonlatos a kérdés ahhoz, mint amit feltettek 1949-ben és feltettek többször, hogy voltak-e szövetkezetek. Magyarországon 1945-ben a kereskedelmi törvénycikk - meglehetősen polgári termékről van szó -, tehát a kereskedelmi törvénycikk alapján alakultak számosan szövetkezetek. Ezen szövetkezetek ugyan a későbbi politika által álszövetkezetté minősítetten, de tovább éltek, alkalmazkodtak, kénytelenek voltak időnként még kolhoz vonásokat is felvenni, tehát ilyen szövetkezet is volt.
(10.50)
Ezeket a szövetkezeteket, amelyek az előbb említett ismérveket felmutatták, ugyanúgy kolhoznak, álszövetkezetnek minősítette - mondjuk - az éppen 1990-ben hatalomra kerültek nagy többsége. Úgy gondolom tehát, hogy valóban nem a múlton kellene rágódni, hanem most ezt a törvénymódosítást a maga helyén kezelni és az új szövetkezeti törvény érdekében majdan tényleg együttesen, közösen fellépni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir