ELNÖK (dr. Salamon László)

Full text search

ELNÖK (dr. Salamon László)
ELNÖK (dr. Salamon László): Tisztelt Országgyűlés! Valóban nem először fordult elő ez a vita, illetőleg ez a probléma, vita még nem volt belőle, ezért megnéztük ezt a kérdést már annak érdekében is, hogy legyen egy általános érvényű állásfoglalásunk vagy véleményünk.
A 45. § a kormányra kétféle kötelezettséget ró a mi eddigi értelmezésünk szerint: a Házszabály 45. §-a. A 45. § (3) bekezdése azt mondja ki, hogy az (1) bekezdésben felsorolt, vagy a helyettesítésre jogosult személy távollétében - az (1) bekezdésben a kormány tagja is említve vagyon - ha a napirenden levő önálló indítványnak előterjesztője, az indítványt az Országgyűlés nem tárgyalhatja. Tehát adott példában, ha a pénzügyi tárca itt van, amely a jelen vitában a kormánynak mint testületnek a képviseletére jogosult és hivatott, egyáltalán nem képviselné magát, akkor egy ilyen indítvány, mint ami most Sepsey Tamás részéről elhangzott, azzal a konzekvenciával járna, hogy el kellene napolnom a vitát.
A (4) bekezdés azonban másról beszél. A kormány tagja vagy helyettesítésre jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyűlés ülésén, ha a napirenden levő törvényjavaslat, határozati javaslat vagy jelentés az ő feladatkörét érinti. Mivel pedig a költségvetés a kormány valamennyi tagját, valamennyi tárcát érinti, ezért a költségvetés az a sajátos törvény, ami azt a nagyon kellemetlen feladatot rója a kormányra, hogy valamennyi tagjának itt kellene lennie vagy a miniszter, vagy pedig az őt helyettesítő politikai államtitkár személyében. Legfeljebb a (4) bekezdésnek valóban, mert másként fogalmaz a Házszabály, nincsen az a szankciója, amit az imént mondottam.
Tehát Sepsey Tamás indítványának, ami nem irányul többre, mint a távollévő kormánytagok értesítésére, eleget kell tennem, és fel is kérem jegyző urat, szíveskedjék intézkedni a kormány jelenleg itt nem lévő tagjainak, minisztereinek, illetve az államtitkároknak rövid úton történő értesítéséről, mert még hat felszólaló van, hogy az ülésen vegyenek részt.
Megadom a szót Koltay Zsoltné képviselő asszonynak, a Magyar Szocialista Párt frakciójából, egyben kérem felkészülésre Sándorffy Ottó képviselő urat, a Független Kisgazdapártból.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir