DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Full text search

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint ismeretes, az általunk benyújtott törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a népszavazást és a választást azonos napon, egyidőben lehessen megtartani. A népszavazásról szóló törvény értelmében legalább 50 ezer állampolgár népszavazást kezdeményezhet, s ennek alapján az Országgyűlés dönt, elrendeli-e a népszavazást vagy sem.
A népszavazásról szóló törvény preambuluma szerint a törvény célja, hogy "kiemelkedő jelentőségű ügyekben a nép közvetlenül is gyakorolhassa hatalmát, legyen részese, meghatározója, illetve tevékeny közreműködője a legfontosabb állami döntéseknek". Úgy gondoljuk, hogy a világkiállítás, az expó ügye ilyen kiemelkedő jelentőségű ügy. Ezt az is mutatja, hogy mintegy 85 ezer állampolgár népszavazást kezdeményezett a világkiállítás érdekében, és további aláírások is vannak.
A kormányprogram szerint a kormány "folyamatos párbeszédet folytat és megegyezésre törekszik a társadalom legkülönbözőbb rétegeivel, nem hagyja figyelmen kívül a társadalom jelentős csoportjainak véleményét, szándékait, és komolyan mérlegeli az ellenzék javaslatait". Kérem, hogy most tegyenek tanúbizonyságot minderről, és tegyék lehetővé, hogy megvalósulhasson a népszavazásról szóló törvény célja, vagyis az, hogy az expó ügyében a nép közvetlenül is gyakorolhassa hatalmát.
Mindezek alapján bízunk abban, hogy az Országgyűlés el fogja rendelni a népszavazást. Ebben az esetben pedig azért indokolt a törvényjavaslat sürgős tárgyalása, hogy nem utolsósorban költségkímélés céljából a világkiállításról szóló népszavazás és az önkormányzati választás egyidőben, december 11-én megtartható legyen. A népszavazás esetleges igenlő döntése esetén csak ekkor marad elegendő idő a világkiállítás sikeres megrendezéséhez szükséges előkészületek megtételére. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir