SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az adótörvény-javaslatok közül az általános és a fogyasztási adóról szóló, a kormány által benyújtott módosító indítvánnyal kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot kifejteni, illetve emlékeztetni önöket néhány dologra.
(9.10)
Fel kell tennem magamnak azt a kérdést, hogy miért övezi ezt a törvényjavaslatot kevesebb figyelem, holott a költségvetés bevételi oldalát jelentő tételek keményen érintik a fogyasztókat mindennapjaikban. Talán azért, mert azok az adóemelési tételek, amelyek az 1995-ös esztendőt érintik - amely harminc-egynéhány nap múlva beköszönt - nem ebben a törvényjavaslatban szerepelnek.
Mindenki, aki a jövő évi számításait végzi és a pótköltségvetés vitáját nem követte figyelemmel, megfeledkezhet azokról az áremelést elindító kormányjavaslatokról, amelyet a szocialista-szabaddemokrata többség szavazott meg egy hónappal ezelőtt. Hogy csak egy példát idézzek fel önök számára az előrehozott adóemelésre - mindannyian emlékezünk erre -: a sör árának az emelését. A bor megúszta, lett belőle egy kicsi, nyilvános koalíciós belháború.
Nem szabad tehát elfeledkeznünk arról az egy hónappal ezelőtti eseményről, amelynek kapcsán a Fidesz akkori vezérszónoka azt állította, hogy ez nem más, mint előrehozott adóemelés.
A fogyasztási adó emelésével felemelték a hazai sör árát, a vámemeléssel a külföldi sör árát. Egy kicsit rezignáltan azt kell mondjam: az egésznek a polgárok isszák meg a levét egyre nagyobb adóterhekkel a vállukon.
A kormány akkori szándéka szerint a javasolt adókulcs- és adótétel-emelések döntően forgalomcsökkentő hatást kívántak elérni, helyesebben mondva ez lett a hatása ennek a döntésnek. Ennek következtében álláspontunk szerint alig nőnek majd az adóbevételek, ugyanakkor jónéhány cég üzleti tevékenysége, üzleti lehetősége és kilátása jelentősen romlik. Akkor, a pótköltségvetés során felhozott példával élve, a Fidesz vezérszónoka az idegenforgalmi szakemberekre hivatkozott, akik azt állították, hogy az idegenforgalmi témakörben a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó áfakulcs 25 százalékra emelése az adóelkerülés további térnyerését jelenti majd. Ezenkívül az adókulcsoknak és adóemeléseknek a negatív következményei bizony az inflációkban éreztetik majd hatásukat.
Ez az előrehozott áremelés talán azért van, hogy elfeledjük a mostani költségvetés vitája során, hogy a költségvetésben bizony olyan kemény tételek vannak, amelyekre a polgárok jogosan kapják majd fel a fejüket. Talán abban reménykedik a kormány, hogy a parlamenti többsége már nem emlékszik vissza az adókulcsos adóemelésekre, amiről bizony nehéz volt számot adniuk a szavazópolgárok sokaságának, és most így könnyebben megszavazzák majd a megszorító és szigorú költségvetési javaslatot.
Egy másik témakörre áttérve: a szocialista-szabaddemokrata kormány úgy döntött, hogy 1995. január elsejétől megszűnik a lakásépítéshez eddig igénybe vett áfa-visszatérítés. E módosítás kapcsán változtak egyéb jogszabályok is. A bővülő és hozzáteszem: üdvözlendő lehetőség már a bevezetés pillanatában tisztázatlan helyzetek sorát hozta létre, sőt még hatálybalépése előtt már azonnali kérdés hangzott el e tárgyban a Házban.
A nem egyértelmű helyzetet tovább bonyolítja, hogy újabb és újabb értelmezések látnak napvilágot. A múlt héten az e kormány által módosított lakásépítési támogatást, melyet alig néhány hete hoztak meg, újra módosította e kormány. Az új jogszabály lehetséges és valós előnyeit csökkentik a végig nem gondolt politikai döntések, és persze az olyan bejelentések is, amelyek miatt bizonytalanság keletkezik. Például, ha bejelentik, hogy a vonatkozó jogszabályt fél éven belül esetlegesen újra módosítják. Vagyis miközben a családok keresik a jó és ésszerű megoldásokat, hogy lakáshoz jussanak, a folyamatos módosítgatással, illetve annak emlegetésével ennek a lehetőségét, ezeknek az elképzeléseknek a távlatosságát bizonytalanítják el.
Tudnivaló az, tisztelt Ház, hogy a lakáspolitika egyik eszközrendszeréhez való hozzányúlás, az áfa-visszatérítés megszüntetése, elmozdítja a többit is, változtatja azokat. Így tudható az, hogy ez a lakásépítési támogatás nem nyújt azoknak támogatást, nem ad azoknak kedvezményt, akiknek nincs olyan jövedelmük, hogy az OTP számára hitelképesek legyenek. Tehát ez kiegészítő jellegű támogatásnak a rendszere nem oldja fel, nem oldja meg a szegényebb rétegek lakásproblémáit. Jogos tehát feltenni a kérdést: nem kellene-e a lakáspolitika egészét áttekinteni, vagy legalább nyilvánosságra hozni a változtatások egészének ütemezését. Segítene a dolgon, ha a lakásügyek koordinációja - és ebbe beleértem az újonnan kidolgozandó, a megváltozott, valós helyzetet figyelembe vevő új építési jogszabályok megalkotását, az önkormányzati és a kormányzati lakáspolitika összehangolását is - végre megszületne, azt mindenképpen üdvözölni tudnánk.
Nem tárgya ennek a napirendi pontnak a lakáspolitika általános tárgyalása, ezért el is tekintek a további példák felsorolásától. Szeretnék egy apróságra utalni, ami talán sokaknak apróság, ez pedig a könyvek.
Az előző kormány a könyveknek, folyóiratoknak, napilapoknak, térképeknek az áfakulcsát a nulla áfakulcsról beemelte a tizes áfakulcsba. A jelenlegi törvényjavaslat ezt tizenkét százalékra kívánja emelni.
A Művelődési Minisztérium szakmai koncepciója szerint szerencsés volna, ha a könyvek, térképek, napilapok hat százalékos áfakulcs alá kerülnének, amely szakmai koncepció azért furcsa számomra, mert ha ezt jól értem, akkor ez a három szintű adókulcs megvalósítását jelentené. Én azt gondolom, támogatva azt, hogy az érintett területek kedvezményekhez jussanak, nehéz dolog elképzelni, hogy emiatt az áfarendszer, a kétkulcsos áfa megváltozzon.
Befejezésképpen szeretnénk támogatólag szólni azokról a pontokról, amelyeket a kormány jelenlegi javaslatában nyújtott be. Ennek egyike az a pont, amely a lízingeket érinti. Itt üdvözöljük a kormánynak azon szándékát, hogy ez irányú módosításait visszavonja. Továbbá nagyon jónak tartjuk az adóbehajtás szigorítását és a nyilvántartás egyszerűbbé tételét, mint azt más ellenzéki pártok is dicsérőleg megjegyezték.
Végezetül azt szeretném mondani - és itt újra visszakanyarodnék a könyvekhez -, hogy talán Hrabalrt, Esterházyt vagy Pilinszkyt egy pohár sör mellett olvasni azoknak lesz kedve és főleg pénze, akik nem igazán olyan bérből és fizetésből élnek, mint a legtöbben ebben az országban.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir