DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Aki az elmúlt napokban a televízióban látta az Agrobank állítólagos pénzügyi visszaéléseiről szóló híradásokat - mely konkrét ügyben a Független Kisgazdapárt természetesen se pro, se kontra nem kíván beavatkozni, állást foglalni, - az megdöbbent mindenekelőtt az arra illetékesek zagyva magyarázkodásán, amelyből tulajdonképpen képtelenség volt kihámozni, hogy egyáltalán mivel gyanúsítják az őrizeteseket. De ha végül is nagy nehezen kibogozta valaki a gyanúsítást, akkor én úgy gondolom, megint csak egyet kell hogy értsenek velem abban, hogy akkor képed csak el igazán, milyen bankrendszer működhet nálunk, ahol egyáltalán szóba kerülhet, hogy ilyen jelleggel hitelezzenek.
A televízióban, rádióban és újságokban megjelent hírekből ugyanis az derült ki, hogy végül is azzal gyanúsítják az Agrobankot, hogy a rendes üzletmenetben szokásos 150 százalékos garancián túlmenően a hitelfelvevőnek pluszként még le kellett mondania az állami vagyonból megvásárolt vagyon huszonöt százalékáról, és azt át kellett adnia az E-hitelt folyósítónak, ami már eleve ellehetetlenítette, hogy a gazdasági törvényekben ilyen esetekre előírt hetvenöt százalék plusz egy szavazattöbbség meglegyen.
Az E-hitel célja a gazdasági szerkezetátalakítás segítése, az állami tulajdonnak a magántulajdon szférájába való átvitele kapcsán annak működőképessé tétele. És még az a cél, hogy ezek után működőképesebb legyen a vagyon, mint volt az állami szférában.
Ha azonban igaz lenne a gyanúsítás - hang-súlyozom: nem kívánok a gyanúsítás érdemébe beleszólni -, ebben az esetben viszont érthető lenne, miért néz ki ilyen katasztrofálisan a magyar gazdaság. Hiszen, ha az állami tulajdonból magántulajdonba kerülő vagyonnak már eleve az egynegyed része egy bank tulajdonába kerül - adott esetben külföldről minket megtisztelő bank tulajdonába - ebben az esetben ellehetetlenül a szerkezetátalakítás. Tehát mindenféleképpen ebben az ügyben a parlamentnek az én megítélésem szerint egy vizsgáló bizottságot kellene kirendelnie, amely az egész bankrendszer anomáliáit felderítené.
Tudniillik - hogy értsék, miről van szó - az Agrobank kereken tízmilliárd forint E-hitelt adott ki, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogyha valóban igaz a gyanúsítás, akkor ebből a tízmilliárdból 2 milliárd 875 millió forintot kapott meg rögtön az Agrobank, illetőleg az Agrobank oldalán eljárók. Aki ott volt, mondjuk, a Magyarok Világszövetsége ülésén és hallotta, hogy a magyaroknak egy kérésük volt, hogy a háromszázmilliárd körüli hiányhoz tegyen még hozzá a magyar nemzet egymilliárd hiányt, és a magyaroktól Erdélyben felvásárlandó földek vonatkozásában teremtsen egy gazdasági pénzügyi alapot, láthatják, hogy ez egy töredéke annak, ami egyedül az Agrobank esetében gyanúként felmerül. Ezért ne csodálkozzanak, hogy a Független Kisgazdapárt nap mint nap újból felveti ezt a kérdést. Felveti az állami vezetők összeférhetetlenségének kérdését, a volt miniszterelnöki tanácsadók összeférhetetlenségének kérdését és azt a tényt, hogy a Marxtól Fotexig tartó vakvágány-raterelést a Független Kisgazdapárt nem hajlandó elfogadni.
Köszönöm a türelmüket. Elnézést a tíz másodperc túllépésért. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir