DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy néhány kiegészítő észrevétellel raboljam az idejüket.
Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szociális törvény módosítására vonatkozó javaslatot a kormány beterjesztette, és képviselőtársaim megkapták. Ha nem is születik döntés december 31-éig, mód van arra, hogy ezzel a kérdéssel januárban foglalkozzon az Országgyűlés. A gyes és a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos jogszabály-módosítások pedig a jelenlegi előírások szerint kormányrendeletben intézhetők.
(9.40)
November 24-e van, és amint napokon belül az energiaár-emeléssel kapcsolatban megszületik a kormányzati döntés, a kompenzációs javaslat is beépítésre kerül a költségvetési törvénybe. Én úgy gondolom, nem késtünk még el semmiről sem. Elegánsabb lett volna persze, ha a döntések hamarabb megvannak, de nagyon összetorlódtak ezek az ügyek. Éppen a megalapozás igénye az, ami miatt az előterjesztés csúszik.
Ami pedig a nyolcmilliárd adókedvezmény-megvonást, pontosabban a gyerekek utáni adókedvezmény nyolcmilliárdját illeti, a gyermekgondozási segély kiterjesztése, a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos intézkedés, a gyed biztosítási előzményének eltörlése a mi számításaink szerint hat és félmilliárdot tesz ki. Ehhez természetesen még járul néhány más intézkedés, amely a költségvetés más rovatain szerepel, és szintén például az elszegényedő vagy nehéz körülmények között élő családok helyzetén javít. Például a közgyógyellátásra tervezett többlet hárommilliárd forint. Azt gondolom, a nyolcmilliárdból egyetlenegy fillért sem kíván a költségvetés más célra fordítani, mint a családok támogatására.
Az egy másik kérdés, hogy egy más rendszerben történik ennek a családtámogatásnak az elosztása. Természetesen dönthet úgy az Országgyűlés, hogy maradjon meg a gyerekek utáni adókedvezmény. Csak fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy akkor ténylegesen az alacsony jövedelműek ellátását segítő gyes-, gyed-, gyet-intézkedésre nem lesz más forrás.
Végül képviselő asszony szembesítgette a kormánypártokat a választási ígéreteivel, a kormány programjával. Jól teszi, ez természetesen az ellenzék kötelessége. Mégis hadd legyen szabad arra felhívnom a figyelmet, hogy Verne Gyula hőse nyolcvan nap alatt megkerülhette a földet. A kormány működik százhuszonöt napja, de én még egy picit korainak tartom a választási programot számon kérni. A kormány programja négy esztendőre szól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir