DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Igyekszem magam is hangosabban beszélni - a nagy érdeklődés ellenére.
Tehát amit én mint képviselő - adott esetben: ellenzéki képviselő - kérdésként felteszek, az a következő és valamennyiünkre vonatkozik, tisztelt Ház:
A Külügyminisztérium úgy adta át a magyar tervezeteket külföldi partnereinknek, hogy ez a Magyar Köztársaság Országgyűlése külügyi bizottságának a tudta nélkül történt. A hatpárti bizottság tagjai - tehát a szocialista és a szabaddemokrata képviselők is - a sajtóból értesültek minderről. Nem arról szólok, hogy mekkora csapdába vezette a nyomasztóan alapszerződés-központú magyar külügyi vezetés a jószomszédi viszony rendezésére irányuló törekvéseket. Azt kérdezem külügyminiszter úrtól: hogyan történhetett meg, hogy a külügyi bizottság háta mögött kész szövegeket adtak át partnereinknek. S kérem, ne azzal feleljen, hogy a) a kormány dolga ilyenkor a szakmai előkészítés, majd a szerződéskötés után a parlament dolga a ratifikálás, b) hogy a magyar-ukrán szerződést is utólag ratifikáltuk. Ez a válasz kitérő volna, hiszen a magyar-ukrán ügy tanulságai közül nem az előkészületlenséget kellett volna követnie a régi-új karrierdiplomáciának, de azért is, mert ilyen dokumentumot
- súlyos kérdés, súlyos dokumentum - nem illik átadni senkinek a külügyi bizottság tudta nélkül. Meg lehet tenni, de nem illik.
Csupán emlékeztetek arra, hogy például az előző ciklusban a biztonságpolitikai alapelvek végső formájukat a külügyi bizottság tevékeny részvételével nyerték el, minden párt képviselőjének bevonásával.
Kérdezem hát, hogy miért tartotta szükségesnek külügyminiszter úr ezt a szokatlan tempót, az illuzórikus áttörési kísérleteknek ezt a menetrendjét, hangsúlyozom... (Kikapcsolt mikrofonnal folytatja:)...: a törvényhozás megkerülésével.
(Az elnök visszaadja a hangot.) Elnézést, elnök úr, megismétlem...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir