DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! A választ nem fogadom el, és ennek röviden okát kell adnom.
Csodálkozom azon, hogy külügyminiszter úr egy olyan esetet védelmez és filológiai pontossággal tesz a helyére, amelyről a román lapok így írtak: "A döntésnek nevetséges következményei lehetnek. Nem lett volna egyszerűbb világosan leszögezni, hogy melyik zászlóért, himnuszért jár a büntetés, hogy ne legyen teljes a nevetségesség"?
Most nem idézem ide a Daily Telegraph és más lapok véleményét, azonban furcsállom, hogy éppen miniszter úr szerint nem áll az én kérdésem összhangban a kérdés súlyosságával. Ha ez valóban így volna, akkor kérdezem: a Külügyminisztérium, túl azon, hogy behívatta a budapesti román nagykövetet és magyarázatot kért tőle, olvasható és a nemzetközi szervezeteknek, misszióknak elküldött nyilatkozatot ebben a kérdésben egyáltalában megfogalmazott? Lehet akkor tárgyalni Romániával, amikor Iliescu elnök úr Strasbourgban a romániai magyarság követeléseit túlzottnak és teljesíthetetlennek minősíti, a kisebbségek politikai érdekképviseletét pedig felszámolandónak? Később ez megismétlődött a Magyar-Román Baráti Társaságban. Lehet akkor, amikor Oliviu German úr, a román szenátus elnöke az RMDSZ-t, mint olyat, abszurd és veszélyes, a román politikai erőknek összefogásra méltó ellenfelének tekinti? Lehet akkor tárgyalni, amikor a román Külügyminisztérium az alapszerződés kisebbségvédelmi megállapodásainak még a gondolatát is elutasítja? És kérdezem, lehet akkor úgy tárgyalni, ha a Serei - a román hírszerzés - parlamenti jelentésében az erdélyi magyarságot a stabilitás első számú ellenségének nevezik, és e jelentés szerint a romániai magyarság a román állam nemzetbiztonságát elsősorban veszélyeztető faktor?
Az én véleményem az, hogy egy alapszerződés a jószomszédi kapcsolatok ápolásának folyamata végén kell hogy megkötésre kerüljön, nem pedig egy rendkívül offenzív... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) Elnézést, elnök úr, csak egy másodperc, hogy a mondatot hadd fejezzem be! Köszönöm szépen.
...nem pedig egy rendkívül offenzív és csapdába vezető alapszerződés-centrikus magyar külpolitikának a kezdeményezésére. Köszönöm szépen. A választ nem fogadom el. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir