DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Full text search

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szabadságra vonatkozóan engedje meg, hogy a következőket említsem meg: Az, hogy a kormányban milyen rend szabályozza a miniszterek szabadságolási rendjét és azt hol és kinek kell bejelenteni, az a kormánynak a belügye, az minket, képviselőket nem érint.
A parlament és a kormány közötti szabályokat részint az alkotmány, részint pedig a Házszabály állapítja meg. A Házszabály 119. §-ának (4) bekezdése viszont így szól: "Az azonnali kérdések órájában az alkotmány szerint válaszadásra kötelezettek kötelesek az ülésteremben tartózkodni. A válaszadásra kötelezett halaszthatatlan közfeladat ellátása esetén előzetesen tájékoztatja az Országgyűlés elnökét és megjelöli a helyette válaszadásra feljogosított személyt". Tehát a parlament és a kormány viszonyrendszerének szabályaiban, amelyeket itt megállapítva láthatunk, valóban nem rendezik ezeket a kérdéseket. Tehát az ön szabadsága az a kormányon belül elintézett, de a parlamenten belül nem így volt.
(16.00)
A múlt héten hétfőn, a napirend előtti vitában ön azt nyilatkozta, hogy kedden délelőtt otthon dolgozott. Erre vonatkozólag egy közvetlen kérdés már el is hangzott a múlt héten, akkor is megállapította a kérdező képviselő, hogy az otthoni munka nem számít halaszthatatlan közfeladatnak. Úgy gondolom, az ön eljárása nyilvánvalóan, egyértelműen szemben áll a jogszabályokkal, éppen ezért az ön válaszát sajnálatos módon nem tudom elfogadni.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Tudom, hogy nehéz megnyomni a "nem" gombot akkor, amikor egy miniszteri válaszra kell megadni mindenkinek saját személyében a választ, de úgy érzem, hogy ebben az esetben, amikor a parlamentáris demokráciában a kormány ellenőrzéséről van szó - és az interpelláció a kormány ellenőrzését szolgálja -, ez nemcsak az ellenzék privilégiuma, hanem a kormánypárti és az ellenzéki képviselőké együttesen.
Éppen ezért abban az esetben, ha önöknek fenntartásaik vannak ezzel az esettel kapcsolatban, akkor kérem, hogy legalább a "tartózkodik" gomb megnyomásával jelezzék ezt.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir