DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Köztársaság alkotmányának 70. § (1) bekezdése szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy - ha állandó lakóhelye Magyarországon van, az Országgyűlés és helyi önkormányzati választásokon választható, és ha a választás napján az ország területén tartózkodik - választó legyen.
Ugyanezen jogszabályhely (4) bekezdése szerint minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy részt vegyen a közügyek intézésében. Magyarországon az előzetes letartóztatásban lévő és a gyógyíthatatlan beteg is jelöltetheti magát képviselőnek és polgármesternek.
Pontosan az idézetek miatt rendkívül megdöbbentő számomra a honvédelmi miniszter úr 7001 - ha jól látom a számot - /1994. számú irányelve, melyet egyébként a belügyminiszter úrral adott ki közösen, mely ellentétes az alkotmánnyal, az 1993. évi CX. törvénnyel, a honvédelmi törvénnyel és ellentétes az 1971. évi XI. törvényerejű rendelettel, mely a fegyveres erők, fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szól, hisz ezekben a jogszabályokban semmilyen tiltó rendelkezés nincs a jelöléssel kapcsolatban.
A honvédelmi miniszter úr irányelve az alkotmány 40/b §-ának (4) bekezdéséből vezeti le álláspontját, miszerint a fegyveres erők tagjai jelöltként sem indulhatnak szolgálati viszonyuk megtartása mellett. E jogszabály szerint a fegyveres erők, a rendőrség és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet sem folytathatnak.
A honvédelmi miniszter úr szerint, aki az imént idézett alkotmányos tiltó szabályt nem tartja be, fegyelmi eljárás indul ellene. Ha pedig jelölteti magát a választásokon, s ez a lényeg, szolgálati viszonyát meg kell szüntetni.
Abban az esetben, ha a jelöltet mégsem választják meg sem önkormányzati képviselőnek, sem polgármesternek, reaktiválás iránti kérelmet nyújthat be, s itt szó szerint idézem az irányelvet: "S ha a fegyveres erők létszámviszonyai ezt lehetővé teszik, jóindulatúan fogják a kérelmet elbírálni."
Interpellációmat miniszter úr nem l'art pour l'art tettem fel, hanem jó néhány tiszt keresett meg az elmúlt héten ezzel kapcsolatosan, hogy ez az irányelv jogszerű-e vagy nem.
Kérdésem tehát arra irányul, miniszter úr, hogyan adhatott ki a honvédelmi miniszter az alkotmánnyal és a honvédelmi törvénnyel ellentétes irányelvet, és mikor tesz haladéktalan intézkedést ennek visszavonására.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir