PÁL LÁSZLÓ

Full text search

PÁL LÁSZLÓ
PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném tájékoztatni önt arról, hogy ennek az ügynek a kapcsán konkrét problémák és általánosítható kérdések egyaránt felmerülnek.
Először a konkrétumokról szólnék. Való igaz, hogy a Matáv kiírt egy ilyen tendert, amely tenderkiírás önmagában eleve kizárta a magyar résztvevőket, hiszen kötelezte a tenderben indulókat arra, hogy csak devizában adhatnak be ajánlatokat, a forintajánlatok nem jöhetnek számításba, éppen a forint inflációja miatt. A tenderkiírás ugyanis tartalmazta, hogy az elkövetkező években csökkenő árral kell rendelkeznie a kínálatnak. Ez eleve kizárta a magyar indulást.
Ahhoz, hogy erre ne kerülhessen sor, itt, sajnálatos módon - nagyon szégyellem magam - az Ipari Minisztérium megpróbált közreműködni, hogy módosítsák a pályázati kiírást, illetve kapjon egyedi felhatalmazást a magyar pályázó arra, hogy devizában is beadhassa az ajánlatát. Ebben az ügyben partnernek bizonyult többek között a Nemzeti Bank, partnernek bizonyult a Matáv vezetése is, úgyhogy a prebit-konferencián módosították a szabályokat, és befogadták a magyar ajánlatot.
A végső eredményt ma még nehéz megjósolni, de hogy esélye legyen a magyar indulóknak, a különböző állami szervek - szintén egyedi döntéssel - elintézték, hogy az alkatrész-beszállítások vámmentesen történhessenek az asztali telefonkészüléket gyártók számára, amennyiben Magyarországon szerelik a készülékeket. Ez is egy egyedi megoldás - ez is rossz megoldás.
Az általánosítható kérdésre válaszolva. Sajnos a versenyszabályok nincsenek a helyükön az országban, ez több alkalommal kiderült. Hadd mondjam el, hogy a járműbeszerzéseknél, Matáv-beszerzésnél, fővárosi beszerzéseknél sorozatosan találkozni olyan esetekkel, ahol a kiírás feltételei kizárják a hazai ipar indulásának a lehetőségét.
Ezért, több tárcával együttműködve, elindítottunk egy munkát új versenyszabályok kidolgozására.
Másodszor: a hazai ipar védelmét ma semmi nem szolgálja a jogrendben, viszont a nemzetközi megállapodások lehetővé teszik... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.) Lejárt?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir